EURAMET Duyurusu

EURAMET- The European Association of National Metrology Institutes - Avrupa Ulusal Metroloji Enstitüleri Birliği

Genel Bilgi

EURAMET Avrupa’nın Bölgesel Metroloji Organizasyonu olarak faaliyet gösteren, Avrupa’da bütünleşmiş, uygun maliyetli, uluslararası düzeyde ölçüm altyapısını geliştirmeyi ve yaygınlaştırmayı amaç edinen uluslararası bir kuruluştur. EURAMET, hedeflerini gerçekleştirirken endüstrinin, iş dünyasının ve hükümetlerin ihtiyaçlarını da gözetmektedir. Görevlerinden biri Ulusal Metroloji Enstitüleri arasında metroloji araştırmaları alanındaki işbirliklerini koordine etmek, ölçüm izlenebilirliğini uluslararası ölçüm sistemine (SI) göre sağlamak, ulusal ölçüm standartlarının ve ilgili kalibrasyon ve ölçüm kabiliyetlerinin uluslararası tanınabilirliğini sağlamaktır. Üyeleri arasında gelişen işbirlikleri ve bilgi transferi sayesinde ulusal metroloji altyapılarının gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Hizmet verdiği alanlarda üye ülkelerin ulusal gereksinimlerini karlşılamakla kalmayıp, Avrupa ölçüm altyapısını dengeli bir şekilde oluşturmayı hedeflemektedir. EURAMET ve üyelerin en önemli önceliği metrolojinin topluma sağladığı faydayı artırmaktır.

EURAMET hedeflerine ulaşmak için iki önemli araçtan faydalanmaktadır:

  • Avrupa Metroloji Araştrma Programı (European Metrology Research Programme - EMRP) ve
  • Avrupa Metroloji Yenilik ve Araştırma Programı (European Metrology Programme for Innovation and Research - EMPIR).

EURAMET EMRP ve EMPIR programları ile 100’den fazla çok ortaklı uluslararası projeye destek vermektedir.

EURAMET ve faaliyetleri hakkında ayrıntı bilgi için https://www.euramet.org/about-euramet/ bağlantısını ziyaret ediniz.

Neden Ölçüm Bilim ?

Güvenilir ölçüm nano, kuantum ve biyo-teknolojinin gelişimini destekler. Toplumun sağlık, enerji, güvenlik ve iklim alanlarında karşılaştığı zorluklarla mücadeleye katkı sağlar. Güvenilir ölçümler, küresel piyasaların adil ve şeffaf olmasını sağlar. Bununla birlikte nicelik, nitelik ve performansa dayalı yeni ürünler ve hizmetler  sunan işyerlerinin, ürün ve hizmetlerini ticarileştirmelerine yardımcı olur.

 

 

 

 

EURAMET’te Araştırma ve Yenilik

Ölçüm bilim, diğer adıyla metroloji; bilimsel araştırmalar, ticaret ve endüstri ile gündelik hayatımızda önemli bir yere sahiptir. Günümüz dünyası metroloji olmaksızın işleyemez.

EURAMET, günümüz ve gelecek için gerekli olan ölçümde yüksek doğruluk ve düşük belirsizlik konusunda yapılan metrolojik araştırmaları koordine etmektedir.

EURAMET Araştırma Programları

Avrupa Metroloji Araştırma Programları:

EURAMET, Avrupa Metroloji Enstitüleri ile endüstriden ve akademiden oluşan konsorsiyumların işbirliklerini destekleyen Avrupa Metroloji Araştırma Programı (European Metrology Research Programme - EMRP) ve Avrupa Metroloji Yenilik ve Araştırma Programının (European Metrology Programme for Innovation and Research - EMPIR) dikkatle hazırlanması ve hayata geçirilmesinden sorumludur.

EMPIR, Avrupa metroloji araştırma alanına destek veren başlıca programdır. Program kapsamında fonlanan araştırma projeleri çevre, sağlık, endüstri ve enerji alanlarında önemli sorunların ölçüm ile ilgili boyutlarını ele alırken, buna ilaveten Uluslararası Birimler Sistemi’nin ve metrolojinin bilimsel temellerinin geliştirilmelerini ve Avrupa’da düşük ve orta seviyede faaliyet gösteren ulusal metroloji enstitülerinin araştırma potansiyellerinin artırılmasını desteklemektedir.

Başarılı bir program olan ve 2013 yılında son çağrısını açan Avrupa Metroloji Araştırma Programı’nın (EMRP) devamı niteliğinde bir program olan EMPIR, EMRP’den farklı olarak, endüstrinin ihtiyacı doğrultusunda yenilikçi aktivitelere yönelmiş, araştırma çıktılarının geri dönüşünü hızlandırmaya odaklanmıştır.

U2020’nin hedefleri doğrultusunda metroloji alanındaki çalışmaları desteklemek için oluşturulan EMPIR çağrıları, 300 miyon avrosu üye ülkelerden, 300 milyon avrosu Avrupa Antlaşmasının 185. maddesine göre Avrupa Komisyonu tarafından karşılanan toplam 600 milyon avroluk bir bütçeye sahiptir.

EMPIR Ortak Araştırma Projeleri (JRP-Joint Research Project), Hedefe Yönelik Programlar (Targeted Programmes-TPs) olarak bilinen AB’nin karşılaştığı büyük zorluklar Sağlık, Enerji, Çevre ve Endüstri ile temel ölçüm bilimindeki gelişmeler konularına odaklanmıştır.

Yukarıda belirtilen hedefler doğrultusunda 2014-2020 yılları arasında açılan ve açılması planlanan çağrı ana başlıkları aşağıdaki gibidir.

 

 

Tablo 1. 2014-2020 yılları arası açılan ve açılması beklenen EMPIR Çağrı başlıkları

Yıl

Çağrı 

2014

Endüstri, Araştırma Potansiyeli, Etki Desteği (Support for Impact)

2015

Sağlık, Birimler Sistemi (SI), Araştırma Potansiyeli, Standardizasyon (Normative), Etki Desteği

2016

Çevre, Enerji, Araştırma Potansiyeli, Standardizasyon, Etki Desteği

2017

Temel Araştırma, Endüstri, Standardizasyon, Araştırma Potansiyeli, Etki Desteği

2018

Birimler Sistemi, Sağlık, Standardizasyon, Etki Desteği

2019

Çevre, Enerji, Standardizasyon, Etki Desteği

2020

Endüstri, Temel Araştırma, Standardizasyon, Etki Desteği

 

 

Yukarıda belirtilen EMPIR çağrıları kapsamındaki başvurular iki aşamadan oluşmaktadır.  Ön-başvuru (pre-proposal) ve tamamlanmış-başvurudan (full proposal) oluşan iki aşamalı diğer çağrılardan farklı olarak, EMPIR çağrılarının ilk aşamasında metroloji araştırmalarındaki ihtiyaçları belirlemeye yönelik proje konu önerileri (Proposed Research Topics) ile başvuru yapılır. İkinci aşamada açılan çağrı çerçevesinde ise, ilk aşama başvurularına göre seçilen konularda kapsamlı JRP önerisi yazılarak başvuru yapılır. JRP önerisinin oluşum aşamalarını detaylı olarak belirten açıklamalar için http://msu.euramet.org/downloads/ bağlantısındaki belgeleri inceleyebilirsiniz. İlk aşama başvuruları her yıl genellikle Şubat ayının sonu ile Mart ayının başında yapılmakta olup, değerlendirme sonuçları aynı yılın Haziran ayında JRP önerileri için belirlenen başlıklar (Selected Research Topics) olarak EMPIR çağrıları sayfasında duyurulur. Bunlara göre proje ortakları tarafından hazırlanan JRP önerileri aynı yılın Ekim ayında EURAMET’e iletilerek, başvuru süreci tamamlanır. Hakemler heyeti tarafından yapılan değerlendirme sonucu destek almaya hak kazanan projeler Aralık veya Ocak ayında EMPIR sayfasından duyurulur ve sonrasında proje sözleşmesinin konsorsiyum ve proje ortakları tarafından imzalanmasıyla proje başlangıç tarihi belirlenir. Genellikle bu tarih çağrı ilk duyuru tarihinden sonraki yılın  Haziran-Temmuz ayları olur.

Proje Türleri:

  • EURAMET halihazırda, iki tür EMPIR projesi desteği vermektedir:
  • Ortak Araştırma Projeleri (JRPs-Joint Research Projects) ve
  • Etki Desteği Projeleri (SIPs-Support for Impact Projects).
  • JRP’ler U2020 koşullarında “Araştırma ve Yenilik Eylemleri” olup;

Eylemler öncelikli olarak yeni bilgi üretme, ve/veya yeni ya da gelişmiş bir teknoloji, ürün, işlem, hizmet ya da çözümün uygunluğunu araştırmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda projede, temel ve uygulamalı araştırma, teknoloji geliştirme ve entegrasyonu, laboratuvar ortamında ya da simule bir çevrede küçük ölçekli protitiple test etme ve geçerliliğini onaylama işlemleri olabilir. Projeler yakından bağlantılı fakat kısıtlı gösterimli, ya da işlevsel çevrede teknik uyumluluğu göstermeyi amaç edinmiş pilot aktiviteleri içerebilir.

SIP’ler* U2020 koşullarında “Koordinasyon ve Destek Eylemleri” olup;

Eylemler standardizasyon, dağıtım, farkındalığı artırma ve komünikasyon, ağ kurma, koordinasyon ve destek hizmetleri, politika diyalogları ve ortak öğrenim pratikleri ve çalışmaları ile yeni altyapı tasarım çalışmalarını ile farklı ülkelerdeki programlar arasında tamamlayıcı stratejik planlama, ağ kurma ve koordinasyonu aktivitelerini kapsar.

* SIP’lere başvurular yalnızca metroloji enstitülerinden alınmaktadır.

EMPIR projelerine katılım:

EMPIR projelerine ortak olarak katılım üç şekilde olmaktadır:

  1. İçten Fonlanan Ortak: Bu gruba, programa finansal katkı sağlamış ülkelerin Ulusal Metroloji Enstitüleri ile Atanmış (Designated) Enstitüleri dahildir.[1]
  2. Dıştan Fonlanan Ortak: Bu kategoriye AB üye ülkeleri’nde yer alan resmi kuruluşların hepsi, AB’ye üye ülkelerin deniz aşırı ülkelerde bulunan resmi kuruluşları, U2020 desteğinden destek almaya otomatik olarak hak kazanmış ülkeler ile U2020’yle ilişkili ülkeler dahildir.
  3. Bağlantılı Üçüncü Taraf: İçten ve dıştan fonlanan ortaklar kategorisinde olmayan ancak JRP’ye katkısı olan ortaktır. Bağlantılı Üçüncü Taraf içten ya da dıştan fonlanan ortakla resmi ve kurum dışından tanınabilir bir bağlantı anlaşmasına sahip olmalıdır. Bu anlaşmanın özelliği, uzun süreli olması ve herhangi bir hibe anlaşması ile kısıtlı olmamasıdır. Anlaşma JRP süresini geçip ilgili JRP öncesi ve sonrasına yayılan bir zaman dilimini içine almalıdır.

 

 

3) Fonlanmayan Ortak: Bu gruba, projeye içten ya da dıştan fonlanan ortak olarak  katılamayan yasal kurum ve kuruluşlar dahildir. Fonlanmayan Ortak, projenin tamamlanması için gerekli işler üstlenir, tahmini giderlerini hesaplayıp proje önerisine ekler, proje anlaşmasını imzalar; ancak proje bütçesinden finansal destek almaz.

İçten ve dıştan fonlanma hakkına sahip yasal kuruluşlar isterlerse, Fonlanmayan Ortak olarak projeye katkı sağlayabilirler. EURAMET, bu katkıyı endüstriden bir ortağın katılımıyla önemli bir katkı sağlamış gibi değerlendirir.

Konsorsiyumun oluşturulmasında gerekli koşullar:

JRP başvurusunda ve teslim taahütünde bulunan konsorsiyumda farklı ülkelerden en az 3 İçten Fonlanan Ortağa ihtiyaç duyulmaktadır.  Bu 3 ortaktan biri konsorsiyumun koordinatörü olmalıdır.

İlgili konular:

İşbirliği yapılan kurum ve kuruluşlar (Collaborators):

Hibe anlaşmasını imzalamamış ya da projenin sonlanması için herhangi bir önemli çıktı sağlamamış; ancak konsorsiyumla gizlilik anlaşması gibi resmi bir bağlantısı olan yasal kurum ve kuruluşlar işbirliği yapılan kurum ve kuruluşlar olarak kabul edilir. Bunlar proje ortakları ya da katılımcıları değildir.

Yasal kurum ve kuruluşların geçerliliğinin onaylanması:

EMPIR projesindeki tüm ortaklar EURAMET’le Hibe Anlaşması’nı imzalamaya yetkili yasal kuruluşlar olmalıdır. EURAMET bu organizasyonların yasal statülerinin geçerliliğinin onaylanmasından sorumlu olmakla birlikte, bu organizasyonlardan Avrupa Komisyonunun Lehtar Sicili’ne (European Commission’s Beneficiary Register) kayıtlı olmaları gerekmektedir. Avrupa Komisyonunun Lehtar Sicili’ne herhangi bir organizasyon kayıt yaptırabilir. Kayıt yaptıran kuruma Katılımcı Tanıtım Kodu (PIC- Participant Identification Code) tahsis edilir. İlgili PIC’in geçerliliğinin onaylanması  Avrupa Komisyonu Hizmetleri tarafından gerekli değildir. Ancak, söz konusu kuruluş Avrupa Komisyonu değil de EURAMET ise PIC’in geçerliliğinin onaylanması  durumuna uygun EURAMET geçerlik onaylama süreci esas alınmalıdır. 

Finansal kapasite kontrolleri:

EURAMET ihtiyaç olduğu durumda Komisyona, herhangi bir Avrupa desteğinin geri kazanımı konusunda başarısız olduğunda sorumluluk sahibi kuruluş olması yanında, EMPIR projelerinden destek alan  organizasyonların Finansal Kapasite Kontrolleri’ni de yapmakla yükümlüdür. Bazı durumlarda Dıştan Fonlanan Ortak(lar) için Finansal Garantörlere ihtiyaç duyulabilmektedir. 

İşlemsel kapasite:

EURAMET, EMPIR projeleri başvurularda U2020 Katılım Kuralları gereğince, tüm ortaklardan İşlemsel Kapasite’nin değerlendirilmesi gerekliliğini yerine getirmelidir. Bu, değerlendirme sürecinin bir parçası olup, hakemler tarafından yerine getirilir. Başvuru taslağında, her bir ortakla ilgili hakemlerin, adıgeçen ortağın proje başvurusunda belirtilen işi yapmak için gerekli işlemsel kapasitesiyesahip olup olmadığı konusunda yargısını belirtebileceği, bu bilginin sorulduğu bir bölüm vardır.

2009 yılından bu yana EMRP Avrupa Metroloji Enstitüleri, endüstriyel organizasyonları ve akademiyi bir araraya getirerek endüstri, enerji, çevre, sağlık, yeni teknolojiler ve Uluslararası Birimler Sistemi (SI-Units) alanlarında  metroloji etrafında oluşturdukları ortak araştırma projelerini  desteklemektedir.

EURAMET tarafından oluşturulan programa 23 üye dahil olup, aynı zamanda Avrupa Komisyonu tarafından da maddi destek almıştır. Programın toplam bütçesi 400 milyon Avro’dur.

2009-2013 yılları arasında her yıl yukarıda bahsedilen konularla ilgili bir çağrı açılmıştır. Bu kapsamda fonlanan toplam 113 proje, 3 yıl boyunca destelenmeye hakkazanmıştır. Son kez 2013 yılında açılan çağrıda, fonlanan projelerin raporlamasının 2017 yılında olacağı beklenmektedir.

EMRP projelerine halen kolaboratör olarak katılmak mümkündür. Ayrıntılı bilgi için http://www.emrponline.eu/ bağlantısına başvurabilirsiniz.

 

EURAMET Çalışma Grupları

EURAMET, çoğunlukla EMPIR kapsamında yürütülen disiplinler arası çalışmaları daha iyi koordine etmek için sağlık, çevre ve enerji alanlarında üç çalışma grubu oluşturmuştur.

EURAMET Çalışma Grupları, EURAMET’e bağlı kuruluşların EURAMET’in stratejik hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmaktadır. Çalışma grupları, EURAMET’in Stratejik Araştırma Ajandasının oluşmasına, endüstrinin ve toplumun metroloji konusunda ihtiyaçlarına tutarlı ve verimli çözümler oluşturmasına katkıda bulunurlar.

EURAMET Çalışma Grupları

 

 

 

 

Stratejik Araştırma Ajandası

EURAMET Strateji Ajandası kopyasına ulaşmak için https://www.euramet.org/research-innovation/strategic-research-agenda/ bağlantısına tıklayınız.

 

EURAMET Teknik Komiteler

EURAMET içindeki teknik işbirlikleri 10 Teknik Komite arasında sağlanmaktadır. https://www.euramet.org/technical-committees/

Teknik Komiteler:

  • Akustik, Ultrasound ve Vibrasyon
  • Elektik ve Manyetizma
  • Akışkanlar
  • Disiplinlerarası Metroloji
  • İyonize Radyasyon
  • Uzunluk
  • Kütle ve ilgili miktarlar
  • Kimyasal Metroloji
  • Fotometre ve Radyometre
  • Kalite
  • Termometre
  • Zaman ve Frekans

 

İletişim bilgileri

Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı

İkili ve Çoklu İlişkiler Müdürlüğü

TÜBİTAK ULAKBİM YÖK Binası B5 Blok
06539 Bilkent / ANKARA

T +90 312 298 94 39

F +90 312 427 74 83

www.tubitak.gov.tr

uidb@tubitak.gov.tr




[1] Ülkemiz özelinde Atanmış Enstitü sıfatına sahip olan kuruluşlar TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME), TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Sualtı Akustik Laboratuarı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumudur (TAEK).