55. Uluslararası Kimya Olimpiyatında Türk Öğrencilerden Büyük Yeni Başarı!

İsviçre’nin Zürih kentinde 16-25 Temmuz 2023 tarihleri arasında düzenlenen ve 89 ülkeden 348 öğrencinin katıldığı 55. Uluslararası Kimya Olimpiyatında (IChO 2023) Türkiye’yi temsil eden öğrenciler 1 Altın ve 3 Gümüş madalya kazandı.

TÜBİTAK BİDEB bünyesinde yürütülen 2202 Bilim Olimpiyatları programı kapsamında Kimya dalında ülkemizi uluslararası arenada temsil etmek üzere yetiştirilen genç bilim insanlarımız katıldıkları olimpiyatta bayrağımızı gururla dalgalandırdı. Ülkemizi temsil eden öğrencilerden; Berkan Tarak dünya dördüncülüğü elde ederek Altın Madalya kazanırken Dilara Altundağ, Azra Şekercioğlu ve Mustafa Keskes Gümüş Madalya kazandılar.

Gençlerimizin göğüsleri kabartan başarılarına ilişkin bir değerlendirmede bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Uluslararası Kimya Olimpiyatı'nda 1 altın, 3 gümüş madalya elde eden Türk öğrencilerimiz için " Türkiye Yüzyılı'nda, ülkemizin bilim dünyasındaki parlak geleceğinin teminatı olan öğrencilerimizi tebrik ediyorum.  Her alanda olduğu gibi bilimde de tam bağımsız Türkiye hedefimize giden yolda, TÜBİTAK BİDEB bünyesinde yetiştirilen genç bilim insanlarımız İsviçre’de bayrağımızı gururla dalgalandırarak ülkemizin gurur kaynağımız oldular. Son dönemlerde uluslararası arenada artan bu başarı grafiği sayesinde bilim ve teknoloji üreten, geliştiren gençlerimizle birlikte dünyada söz sahibi bir Türkiye olarak geleceğimize daha da umutla bakıyoruz." diye konuştu.

Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu ile gençlere sağladıkları desteğin süreceğini belirten Bakan Kacır, olimpiyatlara katılarak ülkeyi gururlandıran tüm öğrencileri, ailelerini, öğretmenlerini ve emeği geçen herkesi canı gönülden tebrik ederek, başarılarının devamını diledi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise genç bilim insanlarımızın kimya alanındaki tarihi başarısına ilişkin, “Türkiye Yüzyılı hedeflerinde emin adımlarla ilerlediğimiz bu dönemde, Cumhuriyetimizin 100., TÜBİTAK’ın 60. yılını kutlarken, tam bağımsız Türkiye için TÜBİTAK’ın insan kaynağı geliştirme sorumluluğunun bilincindeyiz. Öğrencilerimizin uluslararası arenada ardı ardına elde ettikleri başarılar bizleri gururlandırırken bu yoldaki sorumluluğumuzu daha da artırıyor.” Değerlendirmesinde bulundu.

“Biz TÜBİTAK olarak, gençlerimizi geleceğin bilim insanları olarak yetiştirmeye ve onlara destek olmaya devam edeceğiz.” Diyen Prof. Dr. Mandal, Bu tarihi başarıdan dolayı genç bilim insanlarımızı tebrik ediyorum. Kazandıkları madalyalarla bizler için gurur kaynağı oldular. Olimpiyatlara katılan tüm öğrencilerimize, ailelerine, öğretmenlerine, başta Komite Başkanlarımız olmak üzere eğitimlerde görev alan tüm akademisyenlere teşekkür ediyoruz.” İfadelerini kullandı.