2022 Yılı Gökyüzü Gözlem Etkinliğinin İkincisi Van’da Gerçekleşiyor

TÜBİTAK’ın her yaştan gökyüzü meraklısını buluşturduğu Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri’nin yeni durağı Van oluyor.

 

Diyarbakır Zerzevan Kalesi’nde bu yıl ikincisi düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı Gökyüzü Gözlem Etkinliği Anadolu’ya yayılıyor. 3-5 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek olan Van Gökyüzü Gözlem Etkinliği’nde astronomi meraklıları, ilk kez Van Gölü kıyısında gökyüzünü izleme fırsatı yakalayacak.

 

Edremit ilçesinde Van Gölü kenarındaki Fidanlık Parkı’nda 3-5 Temmuz tarihleri arasında yapılacak olan Gökyüzü Gözlem Etkinliği,  Sanayi ve Teknoloji, Gençlik ve Spor, Kültür ve Turizm bakanlıkları tarafından, Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi,  Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA)  katkılarıyla TÜBİTAK’ın koordinasyonunda düzenlenecek.

 

Astronomi, teknoloji ve doğanın buluşacağı etkinliğe başvurular tamamlandı. Amatör ve profesyonel astronomi meraklılarının büyük ilgi gösterdiği etkinliğe katılımcılar kura ile belirlendi. Kura sonrası 500 kişinin katılacağı etkinliğe 2 bin kişi başvuru yaptı.

 

Van Gökyüzü Gözlem Etkinliğine yine her yaştan başvuru yapıldı. Başvuru yapanların en küçüğü 1 yaşında en yaşlısı ise 72 yaşında… En çok başvuru 10 ile 40 yaş arasında alınırken, etkinliğe en çok öğrenciler ve öğretmenlerin başvurduğu görüldü. Etkinliğe Veteriner, arkeolog gibi farklı mesleklerden talep olması dikkat çekti. Zerzevan’da olduğu gibi başvuranların çoğunluğu yüzde 55 ile yine kadın. Çoğunluk Van ve Diyarbakır olmak üzere 73 ilden Van Gökyüzü Gözlem Etkinliğine katılmak için başvuru yapıldı.

 

3 Temmuz’daki etkinliğin açılışını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal yapacak.

Van Valisi Ozan Balcı’nın da katılacağı programda, profesyonel ve amatör astronomlar gökyüzünü inceleyerek yıldızlarla buluşma fırsatı yakalayacak. Katılımcılar ayrıca, bölgede binlerce yıldır gerçekleştirilen astronomi çalışmaları hakkında bilgi alacak. Milli Uzay Programı vizyonuyla gençlerin uzaya ilgisinin arttırılmasının amaçlandığı etkinlik boyunca seminerler, yarışmalar, gök bilim ile ilgili birçok faaliyet düzenlenecek.

Etkinlik, 4 Temmuz pazartesi 14.00’ten itibaren halka açık olarak devam edecek.

YILDIZLARLA BULUŞMA

Etkinlik boyunca bilim insanları; öte gezegenler, uydu teknolojileri, aynalardaki yıldızlar, ışık kirliliği, gökyüzünü tanıyalım, temel astronomi konularında doğru bilinen yanlışlar, gökte ne var, yere yakın geçiş yapan astroitler, yıldız örtülmeleri, uzay havası, pulsarlar ve karadelikler, kutup araştırmaları gibi farklı başlıklarda katılımcılara birbirinden ilginç sunumlar yapacaklar.

ERZURUM VE ANTALYA İLE DEVAM EDECEK

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ilk olarak TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisinin 1998 yılında başlattığı ve Antalya Saklıkent’te düzenlenen TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Etkinliğini Anadolu’nun farklı şehirlerine yayarak her yaştan gökyüzü meraklısını bir araya getiriyor. Gökyüzü Gözlem Etkinliği bu yıl Diyarbakır ile Van’ın ardından 22-24 Temmuz’da Erzurum’da ve 18-21 Ağustos’ta Antalya’da gerçekleştirilecek.