TÜBİTAK Başkanı ve RUTE Müdürü Hyperloop Geliştirme Yarışmasına Katılan Öğrencilerle Buluştu

TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü’nde “Cumhuriyetin 100. Yılında Ray Ötesi Teknolojiler: Hyperloop” etkinliği düzenlendi.

Programa İstanbul, Kocaeli, Konya, Ankara, Samsun, Karabük ve Trabzon’dan gelen 12 takımdan oluşan 55 kişilik danışman ve öğrenci grubu ile beraber kurum üst yönetimi ve TEKNOFEST temsilcileri katıldı.

Etkinlik kapsamında TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve TÜBİTAK RUTE Müdürü Dr. Tolgahan Kaya öğrencilerle kahvaltı programında bir araya geldi.

Katılımcılarla Türkiye’nin teknolojik bağımsızlık hedeflerine ulaşmada ulaşım sektöründeki projelerin sahip olduğu kritik önemi vurgulayan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Hyperloop teknolojisinin önemine vurgu yaparak konuya dair katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. TÜBİTAK RUTE’nin üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü bu teknolojinin gelecekte ulaşım konusunda dünyanın en önemli teknolojilerinden birisi olacağına inandığını belirten Prof. Dr. Mandal, TÜBİTAK’ın bu alandaki uygulamalı araştırma faaliyetlerini desteklemek için yenilikçi destek mekanizmaları üzerinde çalıştığını belirtti. TÜBİTAK Başkanı Mandal, Hyperloop Geliştirme Yarışmasının TEKNOFEST kapsamında iki yıldır düzenlediğini hatırlatarak gençlerin yoğun ilgisinden memnun olduklarını kaydetti.

Hyperloop Teknolojisi Çalışmaları ve Yapılacaklar Ele Alındı

Kahvaltı programından sonra TÜBİTAK RUTE Müdürü Dr. Tolgahan Kaya’nın enstitü sunumu ve 2023 yılı gerçekleşmeleri sunumuyla başlayan ve sonrasında Hyperloop Geliştirme yarışmasına önceki yıllarda katılan takımların tecrübe aktarımı ve beklentilerini paylaştıkları bölümlerle devam eden özel bir oturum gerçekleşti.

“Cumhuriyetin 100. Yılında Ray Ötesi Teknolojiler” özelinde Hyperloop takımları ile bir araya gelmekten dolayı çok mutlu olduğunu söyleyen Dr. Tolgahan Kaya, hyperloop teknolojisi alanında gerçekleştirilecek Ar-Ge çalışmalarının Türkiye için öneminden bahsetti. Yürütülen Ar-Ge çalışmaları çıktılarının alan üzerinde kilometre taşı olduğunu vurgulayan RUTE Müdürü, konu üzerine katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

Tünel Alanında Hız Testleri ve Teknoloji Gösterimleri Gerçekleştirildi

Oturumdan sonra katılımcı öğrenciler TÜBİTAK RUTE yerleşkesinde yer alan ve alanında Avrupa’nın en iyi altyapılarından biri olan Hyperloop Test altyapısındaki etkinliğe katılarak kapsüllerinin test etme imkanı buldular.

TÜBİTAK Başkanı, TÜBİTAK Yönetim Kurulu Üyeleri, RUTE Enstitü Müdürü ve Hyperloop Danışma ve Değerlendirme Kurulu üyelerinin de katıldığı etkinlikte araçlarını test eden ve geliştirdikleri teknolojileri sergileyen öğrencilerimiz, tüneldeki deneme ve gösterimleri sonrasında toplu hatıra fotoğrafı çekilerek alandan ayrıldı.