Evrenin Sırlarını James Webb Uzay Teleskobunun Mimarlarından Astrofizikçi Dr. John C. Mather Açıklıyor

James Webb Uzay Teleskobu erken evreni gözlemliyor tüm dünyada merakla takip ediliyor. Aktif galaksileri, çekirdekleri, yıldız kümelerini ve gezegenleri hiç görülmemiş görüntüleri ile ortaya koyuyor. Gök bilimi için çığır açacak şekilde galaksilerin büyümesini, yıldızların ve gezegen sistemlerinin oluşumunu gözlemliyor.

James Webb Uzay Teleskobunun mimarlarından Fizik Nobel Ödülü sahibi ve NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi Kıdemli Astrofizikçi Dr. John C. Mather bu keşifleri TÜBİTAK canlı yayınında açıklıyor.

Mather 1995 ve 2023 yılları arasında James Webb Uzay Teleskobu kapsamında Kıdemli Proje Bilim İnsanı olarak görev alarak bilim ekibine liderlik etti. Gök bilimi alanında uzayda daha uzaklara ve zamanda daha geriye uzanılması için çığır açıcı bilimsel gelişmelerin elde edilmesini sağlayan Mather, konuşmasında ilk galaksilerin tahmin ettiğimizden daha hızlı, daha sıcak, daha büyük, daha parlak ve daha büyük kütleli büyümesine yönelik önemli bulguları paylaşacak.

25 Ekim 2023 saat 16:30’da TÜBİTAK olarak sanal ortamda gerçekleştireceğimiz olan bu bilimsel etkinliğimize genç insan kaynağımızın, üniversitelerimizin ve toplumumuzun katılımını bekliyoruz!

Webinar İngilizce gerçekleşecek ancak Türkçe çeviri de olacaktır.

Webinar’a katılmak için:

Şifre: 452694

Etkinlik ayrıca TÜBİTAK’ın YouTube kanalı üzerinden de takip edilebilir: https://www.youtube.com/@tubitak

Dr. John C. Mather kimdir?

James Webb Uzay Teleskobunun mimarlarından Fizik Nobel Ödülü sahibi ve NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi Kıdemli Astrofizikçi Dr. John C. Mather’ın doktora tezinin ortaya koyduğu bilimsel imkanlar ilk olarak COBE (Cosmic Background Explorer) uydusuna ilham kaynağı olmuştu. COBE uydusu ile kozmik mikrodalga arka plan radyasyonunun kara cisim formu ve anizotropisi keşfedilmesi, Büyük Patlamadan gelen ısı radyasyonunun ölçülmesi sağlandı. COBE uydusu ile elde edilen bilimsel gelişmelerden ötürü 2006 yılında Fizik alanında verilen Nobel Ödülüne Kaliforniya Üniversitesi'nden George F. Smoot ile birlikte layık görüldü. Genişleyen evren kavramını doğrulayacak şekilde kozmik mikrodalga arka plan ışınımının 50 ppm düzeyinde bir kara cisim spektrumuna sahip olduğunu gösterdi. Bu kapsamda yüzyılın en büyük bilimsel keşifleri arasında olduğu değerlendirilen ısı radyasyonundaki sıcak ve soğuk noktaların ölçülmesini sağladı.