Ege Bölgesindeki İlk Büyük Bilim Merkezi Açıldı

11’inci büyük ölçekli bilim merkezi olan Denizli Bilim Merkezi açılış töreni Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımlarıyla gerçekleşti.

Burada bir konuşma yapan Bakan Kacır, kürsüye uzay ve havacılık atölyesi kıyafetleri giyen 10 yaşındaki Ayşe Meva Sadırlı ve Kemal Cabbar ile birlikte çıktı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Denizli Bilim Merkezi’nin gençlerin bilim ve teknolojiye olan ilgisini artıracağını belirterek, “Geleceğin bilim insanlarını da keşfetmemizi sağlayacak.  6 farklı atölye ile “doğa ve iklim”, “temel bilimler ve yenilenebilir enerji” temalarında sergileri barındıran bilim merkezimiz öğrencilerimize interaktif öğrenme deneyimi sunacak.” dedi.

Bakan Kacır, bilim ve teknoloji ekosistemine yeni bir soluk kazandıracak bilim merkezinin; Türkiye Yüzyılı’nın mimarı olacak gençleri bilim ve teknolojiyle buluşturacağını belirterek, şunları söyledi:

“Bugüne kadar büyük ölçekli 10 bilim merkezimizi bilim ve teknoloji ateşini yakmak için vatandaşlarımızın, özellikle gençlerimizin hizmetine sunduk. 5 ilimizde daha bilim merkezi kurulmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ziyarete açık olan bilim merkezlerimizde 7’den 77’ye 11 milyon vatandaşımızı ağırladık. Bilim merkezlerimizdeki eğitim atölyelerinde 865 binin üzerinde gencimizi bilimin göz kamaştırıcı dünyasıyla buluşturduk. Bugün de 11’inci bilim merkezimizi Denizli’de hizmete sunuyor olmanın heyecanını taşıyoruz. Denizli Bilim Merkezi ile Denizli’mizin ve Ege Bölgemizin bilim yolculuğunda yeni bir sayfa açıyoruz.”

“25 milyon lira bütçeyle desteklediğimiz, sergi ve atölye alanları ile toplam 4 bin 400 metrekare alana sahip Bilim Merkezimiz; gençlerimizin bilim ve teknolojiye olan ilgisini artırırken, geleceğin bilim insanlarını keşfetmemizi de sağlayacak. 6 farklı atölye ile “doğa ve iklim”, “temel bilimler ve yenilenebilir enerji” temalarında sergileri barındıran bilim merkezimiz, öğrencilerimize interaktif bir öğrenme deneyimi sunacak. Gençlerimiz, edindikleri teorik bilgileri pratiğe dökme ve kendi projelerini geliştirme imkânı elde edecek.” vurgusu yapan Kacır, “Mars’a yolculuk ve Mars’ta yaşamla ilgili bilgiler edinilebilecek sergiyi de Denizli Bilim Merkezimizde ziyaretçilerimizle buluşturuyoruz. Denizli Büyükşehir Belediyemiz tarafından bilim merkezi bünyesinde kurulan planetaryum ile de gençlerimize gökyüzünü ve uzayın derinliklerini keşfetme fırsatı sunuyoruz.” dedi.

Bakan Kacır, “Bilim ve Teknoloji Haftası” münasebetiyle TÜBİTAK Merkez ve Araştırma Enstitülerimiz ile tüm bilim merkezlerimizde düzenlediğimiz bilim atölyeleri, bilim söyleşileri, bilim şovları ve özel etkinliklerle, ülkemizin dört bir yanındaki bilim söyleşisi ve bilim fuarlarıyla, bilim ve teknoloji coşkusunu tüm halkımızla birlikte yaşıyoruz. Yediden yetmişe tüm vatandaşlarımızı Denizli Bilim Merkezimize davet ediyorum. Tüm arzumuz, tüm gayemiz, tüm gayretimiz gençlerimizi bilimle tanıştırmak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK olarak; yerel yönetimlerle iş birliği içerisinde gençlerimizin bilim ve teknoloji dünyasına yönelik heyecanına ortak olmaya devam edeceğiz.” değerlendirmelerinde bulundu.

“En önemli güç bilim ve teknoloji ve en önemli ihtiyaç insan kaynağı”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal törende yaptığı konuşmada “Sadece kendi ülkemiz değil, insanlık için, barış için, adalet için var olmanın en önemli gücü, geçmişte belki başka şekilde ifade ediliyordu ama şu an bilim ve teknoloji. Onun için de olmazsa olmaz en önemli ihtiyaç insan kaynağımız yani sizler, siz genç arkadaşlarımız öğrencilerimiz.” İfadeleriyle bilim merkezlerinin inşa kaynağı yetiştirilmesi noktasındaki önemine vurgu yaptı.

Üç yıl önce Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın TÜBİTAK’ı ziyaret ettiği sırada Denizli’de Ege Bölgesinin ilk büyük ölçekli bilim merkezini açma teklifinde bulunduğunu anlattı ve  ”Şu an büyük ölçekli bilim merkezlerimizden 11.’sini açıyoruz” diyen Mandal, Ege bölgesindeki ilk bilim merkezinin açıldığı vurgusunu da yaptı.

Osman Zolan ile bilim merkezi için yenilikçi, neler yapılabilir diye de konuştuklarını anlatan Mandal, “Bugün burada açılacak olan 6 tane atölyemiz var. Matematik, temel bilimler, tasarım, üretim, robotik kodlama, havacılık ve uzay ile okul öncesi çocuklarımız için keşif atölyemiz. Aynı zamanda da sergilerimiz var. Sergilerimizi planlarken de yine temel bilimler, doğa bilimleri ve iklim değişikliği ile yenilebilir enerji gibi konuları öne çıkardık. Konulara baktığımızda da diğer bilim merkezlerinden farklı olduğu başlıklar var. Yenilenebilir enerji ve iklim değişikliği konuları önemli. Ve üç yıl önce biz bu konuların ehemmiyetinin farkındaydık. Bu konuların çok daha etkisinin olacağını planlamıştık. Bugün çok daha zorlayıcı konulara birlikte çözüm oluşturma noktasındaki sergi tasarımları yapıldı. 63 tane sergimiz açılacak.”

Denizli Belediyesi ile TÜBİTAK MAM İş birliğinde bir yenilenebilir enerji projesi de gerçekleştirdiklerini kaydeden Mandal, “Büyük ölçekte yenilenebilir enerji projesi bir belediye için oldukça iddialı bir proje Ben ondan dolayı Belediye Başkanı Osman Zolan’a teşekkür ediyorum.” dedi.

Nisan ayında da Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasının bölge finalinin Denizli’de yapılacağı müjdesini veren Mandal, tüm katkı verenlere teşekkür etti. TÜBİTAK Başkanı Mandal, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a da bilim merkezlerinin yaygınlaştırılması için verdiği desteklerden ötürü özellikle teşekkürlerini ifade etti.