Bilim Olimpiyatları Ödülleri Sahiplerini Buldu

Ortaöğretim kurumlarına devam etmekte olan öğrencileri temel bilimlerinde çalışmalar yapmak üzere teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bu alanlarda özel eğitim olanakları sağlamak yolu ile gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla Kurumumuz tarafından bu yıl 27.si düzenlenen Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni Antalya’da yapıldı. Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonu'nda yapılan törene Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal yarışmalarda dereceye giren öğrenciler ve yakınları katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Mehmet Fatih Kacır konuşmasında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak ülkemizin Milli Teknoloji Hamlesi çerçevesinde çığır açan teknolojilerde kritik bileşenlerinin yerli ve milli imkânlarla geliştirilmesi ve üretilmesi odaklı çalışmalara yoğunlaştıklarını vurgulayarak en önemli bileşenin ise insan olduğunu belirtti.

Bakan Yardımcımız Kacır, “Bizim medeniyet tarihimizde, Harezmi’den Ali Kuşçu’ya, Hezarfen Ahmet Çelebi’ye kadar farklı alanlarda dünya çapında isimler vardır. Bilim olimpiyatları ödül törenine katılan siz değerli öğrencilerimizin de gelecekte aynı etkiyi yaratacak bilim insanlarımızdan olacağınıza dair inancım tamdır” dedi. Bakan Yardımcımız “Bizim bütün gayemiz, 'Milli Teknoloji Hamlesi' çerçevesinde özellikle çocuklarımızı ve öğrencilerimizi bilim ve teknolojiyle bütünleşmiş şekilde yetiştirmek. Buna dönük politikaların uygulamaya konulması için yoğun bir şekilde çalışıyoruz, bundan sonra da aynı gayretle çalışacağız” değerlendirmesinde bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Mehmet Fatih Kacır konuşmasına “81 ilimizde açacağımız 100 DENEYAP Teknoloji Atölyesi ile özel yetenekli öğrencilerimizi ortaokul ve lisenin başında tespit edeceğiz ve onlara 3 yıllık teknoloji eğitimi imkânı sunacağız. Robotik kodlamadan siber güvenliğe, yapay zekâya, nanoteknolojiden enerji teknolojilerine kadar, üretim ve tasarıma kadar pek çok alanda öğrencilerimiz yaparak öğrenme ve takım çalışması esaslı bir eğitim görmüş olacaklar. 5 yıl içerisinde 50 bin özel yetenekli öğrenci mezun edilecek” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız, “Türkiye’nin milli teknoloji hamlesinin sembolü olarak gördüğümüz ve geçtiğimiz yıl İstanbul Havalimanında düzenlediğimiz TEKNOFEST etkinliğinde 122 ülkeden 1 milyon 720 bin katılımcıyı ağırladık. Hem katılımcı açısından hem de düzenlenen yarışma kategorileri açısından eşine ender rastlanan bu festivalin dünyada büyük yankı uyandırdığını gözlemlemekten büyük mutluluk duyduk. Bu yıl Gaziantep’te düzenleyeceğimiz etkinliğe ilginin daha da artacağına eminim. TEKNOFEST kapsamında düzenlenen teknoloji yarışmalarına katılan siz gençlerimizin çokluğu ve heyecanı geleceğimize daha bir umutla bakmamızı sağlıyor” dedi.

Bu tür etkinliklerin gençlerimize her alanda teknolojiyi sevdireceğine ve teknoloji geliştirme süreçlerinize katkı sağlamaya yönelteceğine inandığını belirten Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Mehmet Fatih Kacır, bu sene ilk defa Uluslararası Lider Araştırmacılar Programını uygulamaya başlattıklarını belirterek dünyanın önde gelen üniversitelerinden ve özel sektör kuruluşlarından başvurular aldıklarını, sonuçta 98’i Türk, 29’u yabancı olmak üzere 127 üst düzey araştırmacının bu programdan faydalanacağını ve Ülkemize gelecek bu araştırmacıların kritik Ar-Ge projelerinde önemli roller üstleneceğini ifade etti.

Törenin açılışında “Bilim ve Teknoloji Yarışında Bilim Olimpiyatları ve Gençlerimiz” konulu sunum yapan TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal, “Bilim olimpiyatları programına bilgisayarda 667, biyolojide 1673, fizikte 822, kimyada 892, matematikte ise 2286 öğrencimiz, Ortaokul olimpiyatlarına ise matematikte 6683, bilgisayarda 654 öğrencimiz başvurdu. Bu sene toplamda olimpiyat yarışmaları sürecine 13677 öğrencimiz dâhil oldu. Bu sayıları geçen yılla karşılaştırdığımız zaman yüzde 90,4'lük bir artış var. Bu artış, ülkemiz açısından bizlere heyecan, motivasyon ve umut vadediyor." dedi.

Prof. Dr. Mandal, TÜBİTAK tarafından 1993’ten bu yana düzenlenmekte olan bilim olimpiyatları ile öğrencilerimizi temel bilimlere yönelterek bilimsel faaliyetin bir öznesi olmalarının amaçlandığı, enerji, gıda güvenliği, temiz çevre, sağlıklı toplum ve dijitalleşme için temel bilimlerin şart olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Hasan Mandal "Mentörlük sistemi sayesinde Olimpiyat öğrencilerinin kariyerlerinin her aşamasında izlenmesi ve desteklenmesi sağlanacak."

Türkiye'nin 2023 hedefinin dünyanın 10 büyük ekonomisi arasında yer almak olduğuna değinen Prof. Dr. Mandal, " Türkiye olarak küresel bir güç olduğumuzu görüyoruz. Ancak bunun sürdürülebilirliği yüksek teknoloji üretimi ile mümkün olabilir. Türkiye bu açıdan değerlendirildiğinde son 15 yılda araştırmaya, teknoloji geliştirmeye yaptığı katkı ve desteklerle, düşük ve orta düşük teknolojiden, orta yüksek teknoloji ülkesine dönüştü. Bu ülkemiz açısından önemli bir değişim oldu. Bu sürecin devamı ancak yüksek teknoloji ile gelebilir. " dedi.

Yüksek teknolojiye ulaşmak için nitelikli bilgi ve nitelikli insan kaynağının önemini vurgulayan Başkanımız, nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesinde Olimpiyatların büyük rol oynadığını söyledi. Olimpiyat öğrencilerine çok önem verdiklerini ekleyen Prof. Dr. Mandal, Bilim Olimpiyatlarında derece alan öğrenciler için Mentörlük sistemini hayata geçirdiklerini ifade etti.  Yeni sistem sayesinde Olimpiyat öğrencilerinin kariyerlerinin her aşamasında izlenmesi ve desteklenmesi sağlanacak dedi. Olimpiyatlara katılmaya başladığımız dönemden itibaren bu sene ilk defa olimpiyatlarda tüm dallarda madalya kazanıldığını vurgulayan Prof. Dr. Hasan Mandal, bu başarılarından dolayı tüm öğrencileri ve öğretmenleri tebrik etti.

Açılış konuşmalarının ardından, 27. Bilim Olimpiyatları kapsamında eğitim alan 182 öğrenciden 25 öğrenciye Altın Madalya, 58 öğrenciye Gümüş Madalya ve 83 öğrenciye Bronz Madalya ile 2019 yılında düzenlenen Bölgesel ve Uluslararası Olimpiyatlarda uluslararası arenada Ülkemizi temsil eden ve dereceye giren öğrencilere plaketleri verildi.

Gençlerimiz 2019 Yılında Uluslararası ve Bölgesel Bilim Olimpiyatlarında Toplamda 56 Ödül Aldı

2019 yılı boyunca, Uluslararası ve Bölgesel Bilim Olimpiyatlarında Gençlerimiz toplamda; 9 Altın, 15 Gümüş, 29 Bronz ve 2 Mansiyon ödülü olmak üzere, 56 ödül alarak ülkemize döndü. Bu kapsamda gençlerimiz 2019 yılında; Akdeniz Matematik Olimpiyatında 4 Bronz; Asya Fizik Olimpiyatında 3 Bronz, 1 Mansiyon; Avrupa Fizik Olimpiyatında 3 Altın, 2 Gümüş; Avrupa Genç Bilgisayar Olimpiyatında 1 Bronz; Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatında 2 Gümüş, 1 Bronz, 1 Mansiyon; Balkan Bilgisayar Olimpiyatlarında 1 Gümüş, 3 Bronz; Balkan Matematik Olimpiyatlarında 2 Altın, 2 Gümüş, 2 Bronz; Mendeleyev Kimya Olimpiyatlarında 2 Bronz; Uluslararası Bilgisayar Olimpiyatında 1 Gümüş, 1 Bronz; Uluslararası Biyoloji Olimpiyatında 2 Altın, 2 Gümüş; Uluslararası Fizik Olimpiyatında 1 Altın, 2 Gümüş, 2 Bronz; Uluslararası Kimya Olimpiyatında 2 Gümüş, 1 Bronz; Uluslararası Matematik Olimpiyatında 1 Altın, 1 Gümüş, 3 Bronz, 1 Mansiyon; Uluslararası Genç Bilim Olimpiyatında 6 Bronz ödül kazandı.

Bilim Olimpiyatları İkinci Aşama Sınavı sonucunda başarılı olan ve 2020 yılında Ülkemizi, Uluslararası ve Bölgesel Bilim Olimpiyatlarda temsil etme hakkı kazanan öğrencilerimize Madalyaları takdim edildi.  Bu kapsamda; Matematik Branşında 4 Altın, 8 Gümüş, 14 Bronz; Fizik Branşında 4 Altın, 9 Gümüş, 10 Bronz; Kimya Branşında 3 Altın, 9 Gümüş, 12 Bronz; Biyoloji Branşında 2 Altın, 8 Gümüş, 12 Bronz; Bilgisayar Branşında 4 Altın, 8 Gümüş, 12 Bronz; Ortaokul Matematik Branşında 4 Altın, 9 Gümüş, 11 Bronz; Ortaokul Bilgisayar Branşında 4 Altın, 7 Gümüş, 12 Bronz olmak üzere 25 Altın, 58 Gümüş, 83 Bronz toplam 166 madalya verildi.