TÜBİTAK, İnsansı Robot Çalışmasına Başladı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TÜBİTAK bünyesinde insansı robot çalışmasına başlandığını, bu robotun ASİMO'dan daha iyi bir robot olacağını söyledi. Bakan Özlü, “TÜBİTAK bünyesinde bir insansı robot yapma çalışması başlattık. Yeni başkanımızla birlikte buna başladık. ASİMO'dan daha iyi bir robot olacak. Buradaki amacımız şu; teknoloji gösteriminden ziyade teknoloji kazanımında birikim sağlamak. Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde insansı robotlar vardır. Bunlar hem teknolojik gösterim hem teknolojik kazanımı derinleştirmek ve yaymak maksadıyla yapılır. Çalışmalara yeni başladık, sonraki dönemde daha geniş bilgi aktaracağım" dedi.

Antarktika'da Gözlemci Ülke Statüsünden Danışman Ülke Statüsüne Geçmek İstiyoruz

Antarktika'da bilim üssü kurulması için yürütülen operasyon hakkında bilgi veren Bakan Özlü, şunları söyledi: "30 kişilik bir heyet Antarktika'ya gitti. Gayet başarılı bir operasyon gerçekleştirdik. Türkiye'nin, Antarktika'da üs kuracağı bölgeyi aşağı yukarı kesinleştirdik. Bizim dönemimizde Türkiye küresel bir oyuncu oldu. Dünyanın muhtelif bölgelerinde meydana gelen sorunlarda, çalışmalarda Türkiye aktif rol oynuyor. Antarktika üzerinde söz sahibi 29 ülke var, bunlara danışman ülkeler diyoruz. Bir de gözlemci ülkeler var. Türkiye, 24 gözlemci ülkeden birisidir. Biz danışman ülke statüsüne geçmek istiyoruz. Bu gayretlerimizin ana amacı; Türkiye'nin danışman ülke statüsüne geçmesidir. Gelecek yıl Antarktika'da üs kurulacak, orada bir bilim üssümüz olacak. Kendi üssümüzde konaklayacağız. Çok güzel bir proje, sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde yürüyor. İki yıldır bu projeyi çalışıyoruz, çok güzel sonuçlar elde ettik."

“TÜBİTAK Elektronik Harp, Güdüm ve Kontrol, Uzun Menzilli Seyir Füzesi Konularına Yoğunlaştı”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, savunma sanayisi bakımından TÜBİTAK'ın yaptığı çalışmalara da değinerek, "TÜBİTAK elektronik harp, güdüm ve kontrol, uzun menzilli seyir füzesi gibi konulara yoğunlaşmış durumda. Türkiye'nin kendi teknolojisini üretmesini, IP haklarına kendisinin sahip olduğu bir teknoloji geliştirme gayretine destek vermek istiyoruz. Bu işlerin asıl yürütüldüğü yer Savunma Sanayisi Müsteşarlığımız. Biz daha çok Ar-Ge konusunda destek veriyoruz. Yaptığımız çalışmalar, ortaya çıkardığımız ürünler kullanımda, yani fiilen kullanımda. Örneğin yürütülen Afrin Harekatı'nda kullandığımız mühimmatın yüzde 96'sı yerlidir, kendi tasarımıdır" diye konuştu.

2004'ten sonra savunma sanayimizin bir sıçrama yaptığına işaret eden Bakan Özlü, “Bu sıçramada daha çok, Türkiye'de, Türk sanayicisinin IP ve lisans hakları bize ait ürünleri geliştirmesinin önünü açtık. Dolayısıyla biz de bu sürece TÜBİTAK enstitüleri ile destek veriyoruz. KOSGEB desteklerini de teknoloji yoğun ürünlere odakladık" dedi.

“Mevcut Ar-Ge Merkezlerimizi Bine Tamamlayacağız”

Şu anda 906 Ar-Ge merkezinin olduğunu belirten Bakan Özlü, bunu bine tamamlayacaklarını söyledi. İki yıl önce bu sayının 249 olduğuna dikkati çeken Özlü, "Son 2 yılda 249'dan 906'ya çıkardık. Ar-Ge merkezlerinde ciddi bir sıçrama oldu. Bunu da şöyle yaptık. Ar-Ge merkezi açmak için gerekli şartları kolaylaştırdık. Yani şirketlerimizin Ar-Ge merkezi açmalarını teşvik ettik. Dolayısıyla son 2 yılda ciddi bir sıçrama oldu. Bunu yapacağız çünkü biz sanayimizin yüksek teknolojiye geçmesini istiyoruz. Sanayide yüksek teknolojiye geçiş programımızın ana unsurlarından birisi de Ar-Ge merkezleridir." diye konuştu. Özlü, bundan iki yıl önce 6 olan tasarım merkezi sayısının bugün 216'ya çıktığına işaret etti.

 "Türksat 6A, 2021'de Uzayda Olacak"

Türkiye'nin ilk yerli ve milli uydusu Türksat 6A'ya yönelik çalışmalardan bahseden Özlü, tasarım ve üretim faaliyetlerinin yaklaşık yüzde 50'sinin tamamlandığını, kalan kısmının 2019-2020'de tamamlanacağını bildirdi. Bakan Özlü, "Türksat 6A, 2021'de inşallah uzayda olacak. Çalışmalar kesintisiz ve iyi devam ediyor. Türkiye, uzayın sağladığı imkanlardan daha fazla istifade etmek istiyor, bu faaliyetleri de düzenli bir çatı altı yürütmemiz gerekiyor. Türkiye Uzay Ajansı, aynen Japon Uzay Ajansı, Avrupa'daki benzerleri gibi bir uzay ajansı olacak. İnşallah yeni sistemde sayın Cumhurbaşkanımızın bir kararnameleriyle Türkiye Uzay Ajansı'nı kuracağız" diye konuştu. Türkiye'nin sıçrama yapması için tek yolun teknoloji üreten bir ülke olmaktan geçtiğine işaret eden Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye ne zaman teknoloji üretirse ve bu teknolojiyi ticarileştirip ürüne dönüştürüp satabilirse Türkiye'nin ne dış ticaret açığı ne de cari açığı kalır diye düşünüyoruz. Türkiye'nin teknoloji açığını kapatması için teknolojide ve sanayide ciddi bir açılım yapması gerekir diye inanıyoruz. Son 1,5 yıldır da güzel bir program hazırladık. Buna Teknoloji ve Sanayide Milli Atılım Programı adını verdik. Kısa adı da Milat 2018. Bu programın dijitalleşmeden odak sektörlere, yüksek teknolojiye geçiş programına kadar alt unsurları var. Bu konu Türkiye için son derece hayati bir konu. Biz Türkiye'ye sıçrama yaptıracak bir teknoloji hamlesini, sanayi atılımını gerçekleştirmek için sistematik bir yaklaşım geliştirdik. Bunu da son 1,5 yılda yaptık. Şu anda programımız belli, bu programı uyguluyoruz."