TÜBİTAK, Genç Beyinleri Bilim ve Teknolojide Yarışmaya Çağırıyor

TÜBİTAK, üniversite öğrencilerine yönelik üç ayrı yarışma çağrısı yaptı. Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Yarışması, Üniversite Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması, Lisans Öğrencileri Yazılım Projeleri Yarışmaları bu yıl dördüncü kez düzenleniyor. Üniversite Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışmasına bu yıl yeni bir kategori eklendi: “Bilim Merkezi Sergi Ünitesi Tasarımı.”

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB), ülkemizin ihtiyaç duyduğu öncelikli araştırma alanlarında üniversite öğrencilerini çalışmalar yapmaya özendirmek, üniversite öğrencilerine kariyerlerinin başında bilime, ekonomiye ve sanayiye katkı sağlayan projelere imza atma olanağı sunmak amacıyla sanayi, girişimcilik ve yenilikçilik, yazılım alanlarında üç ayrı yarışma düzenledi.

Bu yıl dördüncü kez düzenlenecek olan “2241/B Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Yarışması”, “2238 Üniversite Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması” ve “2242 Lisans Öğrencileri Yazılım Projeleri Yarışmaları” için öğrenciler en fazla üç kişiden oluşan ekiplerle e-bideb.tubitak.gov.tr adresinden 4 Nisan-27 Mayıs 2016 tarihleri arasında online başvuru yapabilecekler.

Değerlendirme süreci sonucunda Final Sergisine kalmaya hak kazanan öğrencilerin projeleri bir anlamda görücüye çıkacak ve projeler katılımcılar tarafından incelenecek, proje sahipleri ile hayata geçirilebilmesi tartışılacak. Aynı zamanda ilgili alanlardaki akademisyenlerden oluşan jüriler tarafından yapılacak değerlendirme sonrası derece alan projeler belirlenecek. Dereceye giren proje sahiplerine ve danışmanlarına para ödülleri verilecek.

Üniversite Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması ile, girişimcilik ve yenilikçilik fikrinin ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencileri arasındaki önemini arttırmak, teoride öğrendiklerini pratiğe dökebilme yeteneklerini geliştirmek, hayatın her alanına dair yenilikçi ve girişimci fikirlerini desteklemek ve genç beyinlerin araştırmacı kültüre sahip olmalarını sağlamak amaçlanıyor.

Yarışmaya bu yıl Bilim Merkezi Sergi Ünitesi Tasarımı Kategorisi eklendi. Bu kategoride, etkileşimli öğretim yaklaşımı ile ziyaretçilerini denemeye ve keşfetmeye teşvik eden Bilim Merkezleri için özgün ve nitelikli sergi ünitesi örneklerinin tasarlanması hedefleniyor. Tasarlanacak sergi ünitesi, bilim ve teknoloji temelinde herhangi bir konuda oluşturulabilir.

Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Proje Yarışması ile Mühendislik ve Teknoloji Bilimleri, Doğa Bilimleri, Sosyal ve beşeri Bilimler, Tıbbi Bilimler ve Tarımsal Bilimler bölümlerinde öğrenim gören lisans öğrencilerinin bitirme tezlerinde uygulama potansiyeli yüksek olan ürün geliştirmek ve süreç iyileştirme alanlarında sanayi ve iş dünyası ile ortak çalışarak geleceğe yönelik projeler üretmeleri hedefleniyor.

Yarışma sonunda yapılacak akademik jüri değerlendirmeleri ile her kategoride birinci olan projeye 10 bin TL, ikinci olan projeye 7 bin 500 TL, üçüncü olan projeye 5 bin TL para ödülü verilecek. Ayrıca ödül alan projelerin sanayi danışmanı ve akademik danışmanına projelere verilecek para ödüllerinin yarısı kadar para ödülü verilecek.

Lisans Öğrencileri Yazılım Projeleri Yarışması’nda, yaşadığımız bilişim çağında lisans öğrencilerinin somut projeler geliştirerek ülkemizin uluslararası rekabet gücünü arttırmak, bilişim teknolojileri konusunda girişimci ve yenilikçi projeleri destekleyerek ülkemizin bu alandaki sorunlarına çözüm üretmek ve yerel sektörün gelişimine katkı sağlamak, bu doğrultuda gençlerin bilgi ve becerilerini geliştirmeyi teşvik etmek amaçlanıyor. Yarışma “Bilimsel Çözümler, Akıllı ve Teknolojik Çözümler”, “Sosyal Yaşam ve Eğlence Uygulamaları “ ve “Açık Kaynaklı Yazılım Uygulamaları” olmak üzere dört alt kategoride düzenlenecek. Yarışma sonunda yapılacak akademik jüri değerlendirmeleri ile her kategoride birinci olan projeye 10 bin TL, ikinci olan projeye 7 bin 500 TL ve üçüncü olan projeye 5 bin TL para ödülü verilecek. Ayrıca ödül alan projelerin akademik danışmanına projelere verilecek para ödüllerinin yarısı kadar para ödülü verilecek.

Üniversite Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.

Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Proje Yarışması ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.

Lisans Öğrencileri Yazılım Projeleri Yarışması ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.