TÜBİTAK BİLGEM’den Siber Güvenlik Alanında Kritik İş Birliği

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) bünyesindeki Siber Güvenlik Enstitüsü (SGE) ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) arasında, Siber Güvenlik Eğitimleri Çerçeve Protokolü imzalandı.

Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi Uyum Denetimi Hizmeti Sağlayan Personel ve Firma Belgelendirme Programı kapsamında gerçekleştirilen protokolün imza töreni, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin’in katılımıyla gerçekleştirildi.

Protokol kapsamında çerçevede görev dağılımı BİLGEM SGE ve TSE arasında yapılan ‘Belgelendirme Programı’ ile ülkemiz için önem arz eden kamu kurum ve kuruluşları ile kritik altyapı işletmelerinde bilgi sistemlerinin güvenliğinin ve hizmet sürekliliğinin sağlanması amacıyla uyum denetimleri gerçekleştirilecek. TÜBİTAK BİLGEM SGE tarafından TSE’nin belirleyeceği katılımcılara siber güvenlik eğitimleri ve sınav danışmanlık hizmeti verilecek.

TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik Enstitüsü’nün sürece sunacağı katkıdan duyduğu memnuniyeti ifade ederek sözlerine başlayan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, e-Devlet kavramı ve kararlı bir şekilde sürdürülen dijital dönüşümün Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle birlikte özellikle kamuda hızla devam ettiğini belirtti. Prof. Dr. Mandal, “İlgili kamu kurumlarının TÜBİTAK gibi kurumları yetkili kılmış olmasıyla başlayan sürecin önemli bir aşamasına gelmiş bulunuyoruz” diye konuştu.

Dijital dönüşüm pandemiyle birlikte bir zorunluluk haline geldi”

Dijital dönüşümde küresel pandemi sürecinin etkisine dikkat çeken TÜBİTAK Başkanı Mandal, “Yakın döneme kadar bir tercih olan e-Devlet ve dijital dönüşüm kavramı pandemiyle birlikte bir zorunluluk haline geldi” dedi.

Başkan Mandal, 2020'nin başından itibaren dünyada en çok konuşulan güvenlik konularının biyogüvenlik, gıda arz güvenliği ve siber güvenlik olduğunu dile getirerek, "Çünkü bu kadar dijitalleşmenin beraberinde getirdiği birtakım riskler bulunuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Dijitalleşen bir ortamda sistemler ile kurumların altyapılarının siber güvenlik açısından yeterliliği ve yetkinliğinin önemine işaret eden Prof. Dr. Mandal, bu süreçte yetkinliklerin aktarılması konusunda TÜBİTAK’ın etkin, verimli ve sürdürülebilir bir eğitim sunmak için hazır olduğunu belirtti. Başkan Mandal, “Bu tip değişimlerin genelde özel sektör tarafından yapılması beklenir ancak burada iki kamu kurumunun, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın ilgili iki kuruluşunun iş birliği ve birlikte iş yapması çok kıymetli” dedi.

TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin de, Türkiye'nin dijital dönüşüm sürecine hızlı ve güçlü bir şekilde geçişini sağlamak amacıyla başlattığı belgelendirme, test ve eğitim hizmetlerine devam ettiğini ifade ederek, ihtiyaç duyulan alanlarda siber güvenlik standartları oluşturulması konusunda Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve TÜBİTAK iş birliğiyle yürüttükleri faaliyetlere değindi. “Önemli bir alanda ülkemizin rekabet gücünü sürekli kılacak, özgün ve katma değeri yüksek teknolojiler geliştiren TÜBİTAK BİLGEM ile iş birliği protokolü imzalamaktan memnuniyet duyuyoruz.” diyen Şahin, gerçekleştirilecek iş birliğinin hayırlı olması dileğinde bulundu.