TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan MANDAL’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı

Bugün, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşunun 104. yıldönümünü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı gururla ve coşkuyla kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklarımız ile Milli Egemenliğimiz arasında kurduğu bağın sembolü olan 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı, geleceğimizin, bağımsızlığımızın teminatının çocuklarımız olduğunun da en açık kanıtıdır.

Ülkemizin geleceği olan çocuklarımızın ve gençlerimizin bilim ve teknolojiyle donatılmış bir geleceğe hazırlanması konusundaki kararlılığımızı bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bu doğrultuda, bilim ve teknoloji alanlarında benimsediğimiz yenilikçi ve yönlendirici vizyonumuzla, gençlerimizin taşıdığı potansiyelin bilincindeyiz.

Bilim Olimpiyatları Programı kapsamında uluslararası ve bölgesel bilim olimpiyatlarında ülkemizi temsil eden ortaokul ve lise öğrencilerimizin sadece 2023 yılında elde ettiği 75 madalya ve 4 Mansiyon ödülü, başarılarımızın en somut göstergelerinden biridir.

Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na katılan projeler arasından seçilen projelerin katıldığı lise seviyesinde düzenlenen dünyanın en büyük bilim yarışması olan Uluslararası Regeneron ISEF Bilim ve Mühendislik Yarışmasına ülkemizi temsilen katılan 12 proje ve 21 öğrencimizden 3 projenin sahibi 7 öğrencimiz Regeneron ISEF büyük ödülü, 3 projenin sahibi 5 öğrencimiz de özel ödül kazanmıştır. Başarılarımızı uluslararası arenaya taşımayı gururla sürdürüyoruz.

TÜBİTAK Popüler Bilim Dergileri ve Kitapları ile milyonlarca gencimize bilim okuryazarlığı kazandırmaya devam ediyoruz.

Bilim Merkezlerimizde düzenlediğimiz etkinlikler ve Deneyap Teknoloji Atölyelerimiz aracılığıyla çocuklarımıza bilimi deneyimleme ve keşfetme fırsatı sunuyoruz. Bu sayede, gençlerimizin bilime olan ilgisini artırarak, onların geleceğe daha donanımlı bir şekilde hazırlanmalarını sağlıyoruz.

TEKNOFEST gibi etkinliklerle gençlerimizin yaratıcılıklarını ve yeteneklerini sergilemelerine olanak tanıyor, onları teknolojiye olan ilgilerini keşfetmeye teşvik ediyoruz. Geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da lise öğrencilerimizi kutup araştırmalarına katılmak üzere seçerek, onlara benzersiz bir deneyim sunuyoruz.

TÜBİTAK olarak, Türkiye'nin teknolojik dönüşümünde önemli bir role sahip olmaya devam ediyoruz. Bilimsel araştırma ve geliştirme programlarımızı sürdürerek, ülkemizin ileri teknolojilere sahip olmasına katkı sağlıyoruz.

Bugün, milli iradenin ve egemenliğin önemini bir kez daha vurgulayarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşları ile şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nızı en içten dileklerimle kutluyor, çocuklarımızın ve gençlerimizin bilimin ışığında parlak bir geleceğe sahip olmalarını diliyorum.

Saygılarımla,

Prof. Dr. Hasan Mandal