TÜBİTAK 2. Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması Başladı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen “Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması”nın ikincisi, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'nin (TUSAŞ/TAI) Kahramankazan yerleşkesinde başladı.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışmasının, yangın veya kaza gibi acil durumlarda insanlara yardım edecek, sivil kullanıma yönelik insansız hava araçları (İHA) geliştirilebileceğini ortaya koymak amacıyla düzenlendiğini belirtti. Yarışmada İHA'ların, otonom uçuş ve görüntü-işleme kabiliyetleriyle uygun sırayla yük bırakma yeteneklerinin test edileceği kaydeden Prof. Ergin, araçların en fazla üç uçuş hakkı bulunduğunu ve denemelerin ardından performanslarının puanlanacağını kaydetti.

Başarılı İHA Sahiplerine Para Ödülü

Prof. Ergin, Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışmasına bu yıl Almanya, Endonezya, İsrail, Bangladeş, Hindistan, Katar, Kıbrıs, Polonya ve Romanya'dan toplam 232 takımın başvurduğunu, bunlardan 226'sının geçerli kabul edildiğini söyledi. Etkinlik kapsamında İHA Danışma ve Değerlendirme Kurulunun başarılı araçları belirleyeceğini ve sahiplerinin çeşitli miktarlarda parayla ödüllendirileceğini belirten Prof. Ergin, "Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması etkinlikleri, 16 Temmuz'a kadar TUSAŞ/TAI'nin Kahramankazan yerleşkesinde sürecek. Demokrasiyi hedef alan uçakların kalktığı, hain planların yapıldığı, halkın umutlarının yok edilmek istendiği yerde, ülkenin geleceğini oluşturacak genç beyinler hünerlerini sergileyecek" dedi.