Ortaokul ve Lise Öğrencilerinin Projeleri, TÜBİTAK Proje Yarışmalarında Yarışacak

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB), öğrenimine devam etmekte olan ortaokul ve lise öğrencilerini temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla “Araştırma Projeleri Yarışması” düzenliyor.

Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasının 12.si Düzenleniyor

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı’nca Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik ile bu yıl eklenen Değerler Eğitimi, Kodlama, Tarih ve Türkçe alanlarında düzenlenecek olan “Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması”na 4 Ocak-2 Şubat 2018 tarihleri arasında başvuru yapılabilecek.

Başvurusu yapılacak projeler Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, İstanbul Asya, İstanbul Avrupa, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun ve Van olmak üzere 12 bölge merkezinde değerlendirilecek. Ön değerlendirmeyi geçen projeler 26-29 Mart 2018 tarihleri arasında yapılacak bölge sergisine davet edilecek. Bölge sergilerinde finalist olarak belirlenen projeler 7-11 Mayıs 2018 tarihleri arasında Kayseri’de düzenlenecek Final Yarışması’na katılmaya hak kazanacaklar.

Yarışmanın bölge aşamasında ilgili jüri tarafından yapılacak değerlendirmeler sonucunda her alanda Birincilik, İkincilik, Üçüncülük ve final aşamasında ise Birincilik, İkincilik, Üçüncülük ve Teşvik ödülleri verilecek.

Yarışmada derece alan öğrenci ve öğretmenlere verilecek ödül miktarları aşağıda belirtilmiştir.

Bölge Yarışmasında birinci olan öğrenci ve öğretmenlere kişi başına 500 TL; ikinci olan öğrenci ve öğretmenlere kişi başına 400 TL; üçüncü olan öğrenci ve öğretmenlere kişi başına 300 TL ödül verilecek.

Final Yarışmasında birincilik elde eden öğrenci ödülü (proje başına) ve öğretmen ödülü 2 bin 500 TL; ikincilik elde eden öğrenci ödülü (proje başına) ve öğretmen ödülü 2 bin TL; üçüncülük elde eden öğrenci ödülü (proje başına) ve öğretmen ödülü bin 500 TL; teşvik ödülü bin TL olarak belirlendi.

Detaylı bilgiye http://tubitak.gov.tr/tr/yarismalar/icerik-ortaokul-ogrencileri-arastirm... bağlantı adresinden ulaşılabilir.

49. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışmasında İlk Üçe Giren Öğrencilere Üniversite Sınavında Ek Puan Verilecek

Lise öğrenimine devam etmekte olan öğrencileri temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK BİDEB tarafından Biyoloji, Coğrafya, Değerler Eğitimi, Fizik, Kimya, Kodlama, Matematik, Psikoloji, Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih ve Teknolojik Tasarım alanlarında Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması düzenlenecek. Yarışmaya başvurular 18 Aralık 2017-12 Ocak 2018 tarihleri arasında yapılacak.

Başvurusu yapılacak projeler Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, İstanbul Asya, İstanbul Avrupa, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun ve Van olmak üzere 12 bölge merkezinde değerlendirilecek ve ön değerlendirmeyi geçen projeler 12-15 Mart 2018 tarihleri arasında yapılacak bölge sergisine davet edilecek. Bölge sergilerinde finalist olarak belirlenen projeler 16-20 Nisan 2018 tarihleri arasında Konya’da düzenlenecek Final Yarışması’na katılmaya hak kazanacaklar.

Bölge Yarışmasında birincilik elde eden öğrencilere (kişi başına) 700 TL, öğretmenlere 600 TL; ikincilik elde eden öğrencilere 550 TL; öğretmenlere 450 TL; üçüncülük elde eden öğrencilere 400 TL; öğretmenlere 350 TL; Final Yarışmasında birinci olan öğrencilere (proje başına) ve öğretmenlere 3 bin 500 TL;  ikinci olan öğrencilere ve öğretmenlere 3 bin TL; üçüncü olanlara 2 bin 500 TL; Teşvik Ödülü olarak öğrenci ve öğretmenlere bin 500 TL ile ödüllendirilecekler. “Yılın Genç Araştırmacısı Ödülü” olarak 3 bin 500 TL verilecek. “Tematik Alan Ödülü” (Teşvik hariç ödül alan kişiler arasından), alınan ödül miktarı kadar verilecek.

Ayrıca yarışmanın final aşamasında Birincilik, İkincilik ve Üçüncülük ödülü alan öğrenciler, üniversite sınavına girdikleri ilk yıl, 2017-2018 eğitim öğretim döneminde yayınlanacak olan ÖSYS Kontenjan Kılavuzu’nda belirtilen alanlarla ilgili bir bölümü seçmeleri durumunda üniversite giriş puanlarına eklenmek üzere yarışmada aldıkları derece ile orantılı ek puan uygulamasından yararlandırılacaklar.

Detaylı bilgiye http://tubitak.gov.tr/tr/yarismalar/icerik-lise-ogrencileri-arastirma-projeleri-yarismasi bağlantı adresinden ulaşılabilir.