47. Ortaöğretim Proje Yarışmasına 13 Bin Başvuru

Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik, Bilgisayar, Teknolojik Tasarım, Değerler Eğitimi, Tarih, Coğrafya, Sosyoloji, Psikoloji, Türk Dili ve Edebiyatı alanlarında 13.000'den fazla başvuru alınan 47. Ortaöğretim Araştırma Projeleri Yarışmasının Bölge Sergileri ve Ödül Törenleri Ankara, İstanbul-Avrupa, İstanbul-Asya, İzmir, Adana, Kayseri, Konya, Eskişehir, Samsun, Van, Erzurum ve Malatya olmak üzere 12 bölge il merkezlerinde 22-25 Mart 2016 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Her bölge merkezinde 100'er projenin sergilendiği yarışmanın Final Sergisi 2-4 Mayıs 2016, Ödül Töreni ise 6 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleştirilecek.

Ek Puan ve Doğrudan Yerleştirme İmkânı

Ankara Congresium’da 2-6 Mayıs 2016 tarihlerinde yapılacak Final Yarışması ve Uluslararası Yarışmalarda başarılı olan öğrenciler, aldıkları dereceye göre, üniversiteye girdikleri ilk yıl belirlenen alanlarda ek puan/doğrudan yerleştirme, öğrenim hayatı boyunca burs ve para ödülü ile ödüllendirilecekler.

Kız Öğrencilerin Sayısı Erkek Öğrencileri Geçti

5-18 Ocak 2016 tarihleri arasında alınan başvuruların cinsiyete göre dağılımı şu şekilde oldu:

2204 Kız-Erkek Öğrenci Sayısı

Yıl

Cinsiyet

Kişi Sayısı

Erkek

Kadın

Genel Toplam

Başarı Uluslararası Arenaya Taşınıyor

8-13 Mayıs 2016 tarihlerinde Amerika Birleşik Devletlerinin Phoenix/Arizona şehrinde düzenlenecek olan INTEL yarışmasında ülkemizi 10 proje ve 17 öğrenci temsil edecek.

Geçtiğimiz yıl ise, 10-15 Mayıs 2015 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri’nin Pittsburgh şehrinde INTEL tarafından düzenlenen, 78 ülkenin katıldığı Uluslararası Bilim ve Mühendislik Proje Yarışmasında Ülkemizi temsil eden TÜBİTAK grubu bir adet ikincilik, bir adet üçüncülük ve iki adet de özel ödül aldı.

Seyit Alp Herdem ve Tahsin Elmas Kimya dalındaki “Radyasyona Karşı Tam Önleyici Zırh Geliştirme” adlı projeleri ile INTEL-ISEF ikincilik ödülü aldılar. Ayrıca Seyit Alp Herdem ve Tahsin Elmas yine aynı projeleriyle Amerikan Uzay ve Havacılık Ajansı’ndan ve Amerikan Kimya Derneği’nden özel ödül aldılar.

Büşra Yıldırım ve Koray Şekerin de fizik alanındaki “Altın Telde Direnç Ve İletkenliğin Kuantize Özelliğinin Görüntülenmesi” projesiyle INTEL-ISEF üçüncülük ödülüne layık görüldüler.

27. Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Proje Yarışması ise 17-22 Eylül 2015 tarihlerinde İtalya’nın Milan şehrinde gerçekleştirildi.  Dört proje ve yedi öğrencinin katıldığı yarışmada Barış Volkan Gürses, “Elektrostatik Kuvvetten Yararlanarak Yerçekimsiz Ortamda Oluşan Kas ve Kemik Erimesinin Önlenmesi İçin Yapay Yerçekimi Oluşturulması” adlı projesi ile Jüri Özel Ödülü ile ödüllendirildi.