2560 PIRE (Uluslararası Araştırma ve Eğitim için Ortaklıklar) Destek Programı

GENEL BİLGİ

ABD Ulusal Bilim Vakfı (National Science Foundation-NSF) bünyesindeki Uluslararası Araştırma ve Eğitim için Ortaklıklar” (Partnerships for International Research and Education-PIRE) programı NSF’in desteklediği tüm bilimsel alanları kapsayan bir çok taraflı destek programıdır. Programın temel amacı, eğitim ve araştırma alanlarında ancak uluslararası işbirliği sağlanarak gerçekleştirilebilecek, yüksek bütçeli projeleri desteklemektir. Bu nedenle PIRE, NSF’in en yüksek seviyeli destek programları arasında bulunmaktadır. Program iki yılda bir çağrıya açılmaktadır.

TÜBİTAK ile NSF arasında Ocak 2016’da gerçekleştirilen anlaşma ile TÜBİTAK, PIRE programı ortaklarından olan 18 ülke kuruluşundan biri haline gelmiştir. (Diğer ortaklar için tıklayınız) Program kapsamında önerilen işbirliği projelerinde Türk tarafı için TÜBİTAK tarafından yurtdışı seyahat desteği ve araştırma desteği verilebilmektedir.

 

TÜBİTAK'a yapılacak proje başvurularının elektronik başvuru sistemi üzerinden yapılması gerekmektedir.

Ortak araştırma projesi önerme ve destekleme koşulları aşağıda yer almaktadır:

Ortak araştırma projesi önermek isteyen Türk bilim insanlarının, projeyi birlikte gerçekleştirecekleri bir ABD araştırma kuruluşunda çalışan araştırmacı(lar) ile "proje ortağı" olarak anlaşmaları gerekmektedir.

Program kapsamında Türk araştırmacılar proje önerileriyle TÜBİTAK proje başvuru sistemin üzerinden 2560 PIRE Ortak Destek Programı’na başvururken ABD’deki proje ortakları ise NSF’e “Fastlane” sistemi üzerinden başvurabilmektedir. Program ABD’li araştırmacılar için iki aşamalı iken Türk araştırmacılar için tek aşamalı değerlendirme süreci söz konusudur.  

Program kapsamında proje süreleri Türk araştırmacılar için de ABD’li araştırmacılar için de 5 yıla kadar olabilmektedir. Proje çerçevesinde Türk araştırmacıların araştırma masrafları kapsamında, uluslararası seyahat masrafları, küçük ekipmanlar, yazılım, hizmet alımı, bursiyer ve benzeri masraflar TÜBİTAK tarafından karşılanmaktadır. Bu doğrultuda Türk araştırmacılar için PIRE kapsamındaki araştırma bütçe üst limiti yılda 500.000 TL’yi geçmeyecek şekilde 5 yıl için en fazla 2.500.000 TL’dir. Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) ve Kurum Hissesi araştırma bütçesinden ayrı olarak verilmektedir.

ABD tarafı için NSF’e gerçekleştirilecek birinci ve ikinci aşama başvuru tarihleri PIRE resmi sitesinde belirtilmektedir.

PIRE programı ilgili internet adresleri aşağıda verilmektedir:

  • PIRE Resmi İnternet Sitesi:

http://www.nsf.gov/funding/pgm_summ.jsp?pims_id=505038

  • "Proposal and Award Policies and Procedures Guide”

http://www.nsf.gov/publications/pub_summ.jsp?ods_key=gpg

  • “Program Solicitation NSF 16-571”

http://www.nsf.gov/publications/pub_summ.jsp?ods_key=nsf16571&org=NSF

Başvuru Konuları:

Program ABD Ulusal Bilim Vakfı’nın desteklediği tüm bilimsel alanlarda açılabilmekte olup bu alanlar şu şekildedir:

  1. Yaşam Bilimleri
  2. Bilgisayar ve Bilgi Bilimleri
  3. Eğitim ve İnsan Kaynakları
  4. Mühendislik Bilimleri
  5. Çevresel Araştırma ve Eğitim
  6. Yer Bilimleri
  7. Matematik ve Fizik Bilimleri
  8. Sosyal, Davranışsal ve İktisadi Bilimler

(Ulusal Bilim Vakfı ilgili sayfaSI için tıklayınız)

 

ORTAK PROJE ÖNERME VE DESTEKLEME KOŞULLARI

Türkiye'deki proje ortaklarının proje başvurularını http://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/ üzerinden gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Tek taraflı başvurular kabul edilmemektedir.

TÜBİTAK ve NSF kendilerine iletilen proje önerilerini kendi iç prosedürlerine göre incelemekte ve değerlendirmektedir. Değerlendirme bilimsel yeterlilik esasına göre yapılmaktadır. Her iki kuruluş incelenen proje önerileri hakkındaki kararlarını birbirlerine bildirmekte, TÜBİTAK sadece iki tarafça da uygun bulunan projeleri desteklemektedir.

Projeler kapsamında araştırma ve seyahat desteği sağlanmaktadır. Elektronik başvuru sırasında başvuru formları doldurulurken ilgili kısımlarda karşılıklı talep edilen araştırmacı değişimi süre ve sayılarının ayrıntılı ve gerekçeli olarak belirtilmesi gerekmektedir.

Projeler kapsamında yapılacak bilim insanı değişimlerinde, “Gönderen Taraf”, uluslararası seyahat, konaklama ve yeme-içme masraflarını üstlenmektedir.

Türkiye'den giden bilim insanlarının konaklama masrafları ve ayrıca yeme içme masraflarını karşılamak üzere verilecek olan günelikler 6245 sayılı Harcırah Kanunu ve Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar kapsamında hesaplanmaktadır.

Proje bütçesi:

  • Uluslararası Araştırma projeleri destek üst limiti (Burs dahil, Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) ve Kurum hissesi hariç) 2.500.000 TL’dir. (Destek senelik 500.000 TL’yi geçemeyecektir)
  • Makine-teçhizat taleplerinin toplam bütçe ile dengeli olması gözetilir.
  • Altyapı oluşturmaya yönelik olan projeler desteklenmez.
  • Uluslararası seyahat süresi taleplerine yönelik bir limit yoktur ancak değerlendirme sırasında öneride talep edilen seyahat sürelerinin haklılaştırılabilir ölçülerde olmasına dikkat edilmektedir.

TÜBİTAK proje kotası: Uluslararası projelerde yürütücü ve araştırmacı olarak görev alabilmeye ilişkin herhangi bir kota sınırlaması bulunmamaktadır.

Proje süresi: Proje süresi en fazla 5 yıldır.

 

PROJELERDE YER ALMA KOŞULLARI

A. Proje Yürütücüsü, Araştırmacı ve Danışman

Proje ekibinde yer alacak yürütücü, araştırmacı veya danışmanların;

Üniversite personeli olmaları durumunda, doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık derecesine sahip olmaları gerekmektedir. (Bu koşul eğitim ve araştırma hastanelerinde çalışanları da kapsamaktadır.)

Kamu kuruluşları veya özel kuruluşlarda çalışmaları durumunda, en az dört yıllık üniversite lisans eğitimi almış olmaları yeterlidir.

Proje yürütücüsü, projeyi öneren kuruluşun kadrolu personeli olmak zorundadır.

Proje yürütücüsü ve araştırmacıların Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet etmeleri gerekir. (Yabancı uyruklu bir kişi Türkiye sınırlarındaki bir kurum/kuruluşta görev yapmak koşulu ile projede yürütücü/araştırmacı olarak görev alabilir.)

Projedeki katkı oranı %10’un altında olan kişiler araştırmacı olarak görev alamazlar.

Herhangi bir kuruluşta çalışmayan emekliler, PTİ almamak şartıyla proje ekibinde araştırmacı veya danışman olarak görev alabilirler. (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Kurulması Hakkında Kanun’un 16. maddesinin 2. fıkrasında PTİ ödemelerine ilişkin olarak yer alan ifade gereğince, sadece kamu kurum veya kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarında bulunanlara PTİ ödemesi yapılabilmektedir). Emeklilerin, proje yürütücüsü olarak görev alabilmeleri için mutlaka herhangi bir kuruluşta tam zamanlı olarak çalışıyor olmaları gerekmektedir.

Bir projede danışman yer alabilmesi için projenin özel uzmanlık gerektiren konu ya da konularının olması ve bu hususun proje önerisinde gerekçeli olarak belirtilmesi gerekir. Bir projede görev alacak danışman sayısı o projedeki özel uzmanlık gerektiren konu sayısı ile sınırlıdır.

B. Bursiyer

Türkiye’deki yüksek öğretim kurumlarında lisans ve lisansüstü (Yüksek Lisans ve Doktora) eğitimlerine devam etmekte olan "öğrenciler" veya öğrenci statüsündeki "Araştırma Görevlileri" ile doktora sonrası araştırmacılar bursiyer olarak proje ekibinde yer alabilirler.

BİDEB’den tam burs alan Lisansüstü ve Doktora Sonrası Bursiyerler için projeden de ek burs ödemesi yapılabilir. BİDEB bursu ve projeden yapılacak ek burs ödemesinin toplamı, belirlenen aylık burs limitlerini aşamaz. BİDEB’den kısmi burs alanlara projeden ayrıca burs ödemesi yapılmaz. TÜBİTAK’ın desteklediği herhangi bir projeden burs alanlar ise, ikinci bir projede bursiyer olarak görev alamazlar.

Lisans bursiyerlerinde aranan koşullar:

Herhangi bir kurum/kuruluşta çalışmamak,

Türkiye’de kurulu bir yükseköğretim kurumunun lisans programında son iki sınıf öğrencisi olmak,

Üniversitenin not sistemi esas olmak üzere, hazırlık hariç önceki yılların ağırlıklı genel not ortalamasının en az 4 üzerinden 2,5 veya 100 üzerinden 65 olması veya bölümünde hazırlık sınıfı hariç önceki yıllara ait ağırlıklı genel not ortalamasında ilk %20 lik dilime girilmiş olması.

Bir projede aynı anda en fazla 2 (iki) lisans öğrencisi bursiyer olarak yer alabilir.

Bursun devamlılığı için başlangıçtaki şartlar aranmaz. Ancak öğrencinin sınıfta kalması durumunda bursu kesilir.

Doktora Sonrası Araştırmacı bursiyerlerinde aranan koşullar:

Doktoralı olup herhangi bir kurum/kuruluşta çalışmama,

40 yaşını doldurmamış olma,

Doktora/tıpta uzmanlık derecesinin alındığı tarih ile ilgili programın son başvuru tarihi arasında kalan sürenin 5 yıldan fazla olmaması.

Kimler Proje Yürütücüsü Olamaz?

Rektör, Rektör Yardımcısı, Başhekim, Başhekim Yardımcısı, Hastane Yöneticisi, Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı; başvuru sırasında görevlerinin devam etmesi durumunda proje yürütücüsü olarak, TÜBİTAK’ta görevli olan Grup Yürütme Komitesi ve Danışma Kurulu üyeleri ise; başvuru sırasında görevlerinin devam etmesi durumunda, proje yürütücüsü veya danışman olarak görev alamaz, ancak en fazla 2 projede araştırmacı olarak görev alabilirler.

 

BAŞVURU BELGELERİ

ÖNEMLİ NOT: TÜBİTAK tarafından yürütülen ikili işbirliği programları kapsamında yapılacak proje başvuruları tamamen elektronik sistem üzerinden yürütülmeye başladığından posta ile yapılan başvurular dikkate alınmayacaktır. Burada verilen bilgiler elektronik sistem üzerinde başvuru yaparken araştırmacılarımızın ihtiyacı olacak belgelere dair ön bilgilerinin olması amaçlı olarak sunulmaktadır. Başvuru süreci uidb-pbs.tubitak.gov.tr adresi üzerinden yürütülmeli ve elektronik sistemden indirilen belgeler kullanılmalıdır.

Projenin değerlendirmeye alınabilmesi için Türkçe Başvuru Formu; Arial 9 yazı tipinde hazırlanmalı, EK-1 ve EK-2 hariç 20 sayfayı geçmemelidir.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  1. Başvuru Formu - Türkçe (Elektronik başvuru sistemine yüklenmesi gereken belge)
    - Başvuru Formu EK-1: Kaynaklar (Elektronik başvuru sistemine yüklenmesi gereken belge)
    - Başvuru Formu EK-2: Bütçe ve Gerekçesi (Elektronik başvuru sistemine yüklenmesi gereken belge)
  2. Başvuru Formu - İngilizce (Elektronik başvuru sistemine yüklenmesi gereken belge)
  3. Elektronik Başvuru Çıktısı (Elektronik başvuru sistemine girilen bilgiler doğrultusunda sistem tarafından oluşturulan ve elektronik başvurunun tamamlanmasından sonra çıktısı alınarak, ilgili kişiler tarafından imzalandıktan sonra basılı kopya belgelerle birlikte son başvuru tarihine kadar Kurumumuza gönderilmesi gereken belge)(Kabul ve Taahhüt Beyanları sayfaları ile Hak Sahipliği Beyan Formu)
  4. TÜBİTAK Bütçe Tablosu (Bu tablo başvuru esnasında istenmemekte, bilimsel değerlendirmeyi geçen proje önerileri için, kararın başvuru sahibine iletildiği tarihten itibaren 1 hafta içinde ilgili Gruba iletilmesi gerekmektedir)
  5. Türk ve yabancı proje ekibinin özgeçmişleri (Türk ekipteki yürütücü, araştırmacı ve danışmanların özgeçmişleri ARBİS kayıtları doğrultusunda sistem tarafından oluşturulmaktadır. Yabancı ekipteki yürütücü, araştırmacı ve danışmanların özgeçmişleri ise başvuru sahibi tarafından elektronik başvuru sistemine yüklenmelidir.)
  6. Daha önce sunulmuş olan projeler için Proje Önerisi Değişiklik Bildirim Formu (Elektronik başvuru sistemine girilen bilgiler doğrultusunda sistem tarafından oluşturulan belge)
  7. Feragat Formu (Eğer gerekli ise) Ayrıntılı Bilgi (İlgili kişiler tarafından imzalandıktan sonra basılı kopya belgelerle birlikte son başvuru tarihine kadar Kurumumuza gönderilmesi gereken belge)
  8. Etik Kurul Belgesi (Eğer gerekli ise) Ayrıntılı Bilgi (Elektronik başvuru sistemine yüklenmesi ve ayrıca aslının, basılı kopya belgelerle birlikte son başvuru tarihine kadar Kurumumuza gönderilmesi gereken belge)
  9. Yasal/Özel İzin Belgeleri (Eğer gerekli ise) Ayrıntılı Bilgi (Elektronik başvuru sistemine yüklenmesi ve ayrıca aslının, basılı kopya belgelerle birlikte son başvuru tarihine kadar Kurumumuza gönderilmesi gereken belge)
  10. Destek Mektupları (Eğer gerekli ise) (Elektronik başvuru sistemine yüklenmesi ve ayrıca aslının, basılı kopya belgelerle birlikte son başvuru tarihine kadar Kurumumuza gönderilmesi gereken belge)
  11. Proforma Faturalar (Eğer gerekli ise)
  12. Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklulara PTİ ödenebileceğine dair onay belgesi (Proje ekibinde Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu yürütücü / araştırmacı bulunuyorsa)
  13. TÜBİTAK Başkanlık Onay Yazısı (Proje ekibinde TÜBİTAK Merkez/Enstitülerinden yürütücü/araştırmacı/danışman bulunması halinde | Ayrıntılı Bilgi)
  14. Ticaret Sicil Gazetesi (Özel kuruluşlar için) (Basılı kopya belgelerle birlikte son başvuru tarihine kadar Kurumumuza gönderilmesi gereken belge)
  15. Oda Sicil Kayıt Sureti (Özel kuruluşlar için) (Basılı kopya belgelerle birlikte son başvuru tarihine kadar Kurumumuza gönderilmesi gereken belge)
  16. İmza Sirküleri (Özel kuruluşlar için) (Basılı kopya belgelerle birlikte son başvuru tarihine kadar Kurumumuza gönderilmesi gereken belge)
  17. Yetki Belgesi (Özel kuruluşlar için Ticaret Sicil Müdürlüğü’nden alınmalıdır) (Basılı kopya belgelerle birlikte son başvuru tarihine kadar Kurumumuza gönderilmesi gereken belge)

 

BAŞVURU TARİHLERİ

ABD tarafı için PIRE Programı kapsamında iki aşamalı çağrı söz konusudur. 2016 PIRE için;

  1. Aşamanın çağrı tarihleri: Belirsiz.
  2. Aşamanın çağrı tarihleri: İlk aşama değerlendirme sonuçlarına göre PIRE sayfasında duyurulmaktadır. Şu an için belirsiz.

Türkiye tarafı için çağrı tek aşamalı olup NSF tarafından 1. Aşama başvurusu değerlendirilip 2. Aşamaya geçmeye hak kazanan projelerin ortağı Türk araştırmacılar programa başvurabilmektedirler.

 

DEĞERLENDİRME SÜRECİ

Proje önerileri alındıktan sonraki süreçte, proje önerileri bilimsel değerlendirmeye alınmadan önce ön incelemeden geçirilmekte, belirtilen kriterlere ve formata uygun olan projeler panel sürecinde değerlendirilmek üzere ilgili Araştırma Destek Gruplarına iletilmektedir.

İkili işbirlikleri kapsamında önerilerin projelerin sonuçlarına dair bildirimler her iki kuruluşun sonuçlar üzerinde mutabık kalmasının ardından açıklanabilmektedir. Değerlendirme süreci devam ederken herhangi bir açıklama yapılması mümkün değildir.

Proje önerileri aşağıda belirtilen dört boyut altında değerlendirilir:

  • Özgün Değer
  • Yöntem
  • Proje Yönetimi
  • Yaygın Etki

 

ÖNEMLİ HUSUSLAR

Başvuru sırasında aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir:

  • Proje yürütücüsü, araştırmacı ve danışmanların TÜBİTAK - Araştırmacı Bilgi Sistemine (ARBİS) kayıtlı olmaları vekayıtlarının güncel olması,
  • Proje yürütücüsü ve araştırmacıların (yurt dışı araştırmacılar hariç) Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet etmeleri (Yabancı uyruklu bir kişi Türkiye sınırlarındaki bir kurum/kuruluşta görev yapmak koşulu ile projede yürütücü/araştırmacı olarak görev alabilir. KKTC’den yapılan başvurularda proje yürütücüsünün KKTC, araştırmacıların ise Türkiye Cumhuriyeti ya da KKTC sınırları içerisinde ikamet etmeleri gerekmektedir.)
  • Proje yürütücüsü olarak aynı dönemde aynı programa birden fazla proje başvurusunda bulunulmaması
  • Aynı proje önerisi ile aynı dönemde birden fazla programa başvuru yapılmaması (Birden fazla başvuru yapıldığı takdirde ilk başvuru dikkate alınır, diğer proje başvurusu değerlendirmeye alınmayarak iade edilir),
  • Başvuru formunda yer alan tüm konu başlıklarının, eksiksiz doldurulması ve projeyi bilimsel olarak değerlendirebilecek yeterlilikte bilgi içermesi,
  • Elektronik Başvuru Sistemine yüklenmesi gereken başvuru formunun istenilen formatta hazırlanması, Proje ekibinin TÜBİTAK, üniversite ya da diğer kurum/kuruluşların desteği ile tamamlamış olduğu projeler ile şu sırada yürütmekte olduğu veya destek almak için başvurduğu projelere ilişkin, Elektronik Başvuru Sistemine girilen bilgiler doğrultusunda sistem tarafından otomatik olarak oluşturulan "EK-3 Proje Ekibinin Diğer Projeleri" belgesinin doldurulması,
  • Aynı proje önerisi ile daha önce TÜBİTAK’a başvuru yapıldı ve panel değerlendirmesi sonucunda projenin desteklenmesi uygun bulunmadı ise, Elektronik Başvuru Sistemine girilen bilgiler doğrultusunda sistem tarafından otomatik olarak oluşturulan “Proje Önerisi Değişiklik Bildirim Formu” panel raporunda belirtilen değişiklik ve düzeltmeler dikkate alınarak doldurulması,
  • Proje önerisinde yer alan metinsel ifadelerin, daha önce Kurumumuza sunulmuş olan (sonuçlanan/yürürlükte olan projeler dahil) projelerde yer alan ifadelerle büyük ölçüde benzerlik içermemesi,
  • Proje ekibinde yer alan kişilerin TÜBİTAK’a ya da farklı bir kurum/kuruluşa sunulmuş aynı/benzer içerikli projelerinin yürürlükte/sonuçlanmış ya da öneri durumunda olmaması,
  • Projenin yurt dışı saha çalışması içermemesi,
  • Önerilen makine-teçhizat ve hizmet alımı giderlerine ait proforma faturaların mutlaka olması, sarf malzemeleri için projede gerekliliğinin değerlendirilmesine imkan veren ayrıntıda liste verilmesi (Sarf malzemeler için proforma faturaya gerek yoktur),
  • TÜBİTAK’tan talep edilen destek miktarının program için belirlenen destek üst limitini aşmaması (Başvuru formunun eki olan “EK-2 Bütçe ve Gerekçesi” bölümünde yer alan “Genel Bütçe Tablosu”nda belirtilen destek miktarı ile çevrimiçi başvuru sırasında talep edilen miktarları birbirinden farklı olmamalıdır.)
  • Proje kapsamında yapılacak arazi çalışmaları için arazi planının sunulması,
  • Elektronik Başvuru Sistemindeki başvuru adımlarının belirtilen tarihe kadar eksiksiz olarak tamamlanması, Sisteme yüklenen dosyaların açıldığından ve doğru belge olduğundan emin olunması,
  • Islak imza ile yapılan başvurular için, basılı kopya olarak gönderilmesi gereken belgelerin belirtilen tarihe kadar Kurumumuza ulaşmış olması, gönderilen Proje Kapak Sayfası, Kabul ve Taahhüt Beyanları Sayfaları ile Hak Sahipliği Beyan Formunun, elektronik başvuru esnasında girilen bilgiler doğrultusunda sistem tarafından otomatik olarak oluşturulan "Elektronik Başvuru Çıktısı" olması,
  • Nitelikli elektronik sertifika kullanılarak yapılan başvurular için, imza sürecinin belirtilen tarihten önce tamamlanmış olması (Nitelikli elektronik sertifika kullanılarak yapılan başvurularda proje ekibinde yer alan kişilerin ve tüm yürütücü/katılımcı kurum/kuruluş yetkililerinin Nitelikli elektronik sertifika (e-imza) sahibi olması gerekmektedir.)
  • Islak imza ile yapılan başvurular için, basılı kopya olarak gönderilen “Kabul ve Taahhüt Beyanları Sayfaları” ile “Hak Sahipliği Beyan Formu”nda (Söz konusu form, proje ekibinde yalnızca proje yürütücüsü bulunması durumunda dahi imzalanacaktır), proje yürütücüsü/araştırmacı/danışman ile yürütücü/katılımcı kuruluş yetkilisi imzalarının tam ve orijinal olması, imzaların mavi renkli kalemle atılması; kuruluş yetkilisi imza sayfasında kuruluş yetkililerinin adı, soyadı, ünvanı ve görevinin mutlaka belirtilmesi,
  • Kuruluş yetkilisi olarak; üniversitelerde ve üniversitelere bağlı enstitülerde/hastanelerde Rektör veya yetki verdiği Rektör Yardımcısının, üniversitelere bağlı olmayan hastanelerde Hastane Yöneticisi, Başhekim veya yetki verdiği Başhekim Yardımcısının, diğer kuruluşlarda Genel Müdür veya yetki verdiği Genel Müdür Yardımcısı/Başkan veya yetki verdiği Başkan Yardımcısının imzasının olması,
  • Projenin araştırma projesi kriterlerine uygun olması, durum tespitine/veri toplamaya yönelik rutin bir çalışma niteliğinde olmaması
  • Projenin altyapı oluşturmaya yönelik olmaması,
  • Literatür özetinin ham liste olarak verilmemiş olması (literatür referansı verilerek tartışılmış olması), literatür özetinde verilen referansların metin ile ilişkilendirilmiş olması,
  • Projenin Etik Kurul Onay Belgesi ve Yasal/Özel İzin Belgesi gerektirip gerektirmediğinin belirlenmesi, gerektirmesi halinde alınacak belgenin istenilen kriterlere uygun olması, (Başvuruda gerekli olmadığı beyan edilen ancak ilgili Grup tarafından belgenin gerekliliğine karar verilen projeler bilimsel değerlendirmeye alınmadan iade edildiğinden söz konusu belgelerin gerekli olup olmadığına ilişkin kararın alınmasında titizlik gösterilmelidir.) (Etik Kurul Onay Belgesi Bilgi Notu, Yasal/Özel İzin Belgesi Bilgi Notu)
  • Aynı proje önerisi ile daha önce TÜBİTAK’a başvuru yapıldı ve değerlendirme sonucunda iki kez özgün değer kriterinden yetersiz puan alındı ise aynı proje önerisi ile 3. kez başvuruda bulunulmaması,
  • Proje ekibinde Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu yürütücü/danışman bulunması durumunda, yabancı uyruklulara PTİ ödenebileceğine dair onay belgesinin eklenmesi (Bu madde KKTC ’den sunulan proje önerileri için geçerli değildir, ilgili protokol maddesi gereğince işlem yapılır),
  • Proje ekibinde TÜBİTAK Merkez/Enstitülerinden yürütücü/araştırmacı/danışman bulunması halinde, TÜBİTAK Başkanı onay yazısının başvuruya eklenmiş olması.

 


* Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışında ikamet eden yabancı uyruklu danışmanların ARBİS’e kayıtlı olma zorunluluğu yoktur.

 

1001 YÖNETMELİK VE ESASLARI

1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı yönetmelik ve esasları için tıklayınız.

 

DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ

İkili işbirliği programları kapsamında değerlendirme süreçlerinde 1001 programı kriterleri uygulanmaktadır. 1001 programı değerlendirme kriterlerine ulaşmak için tıklayınız.

 

İLETİŞİM

Murat TILTAK

Bilimsel Programlar Uzmanı
Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı
İkili ve Çoklu İlişkiler Müdürlüğü

Adres: TÜBİTAK-ULAKBİM YÖK Binası B5 Blok
06539 Bilkent / ANKARA
TÜRKİYE
Tel: (+90 312) 298 1822
Faks: (+90 312) 427 74 83
E-posta:
uidb@tubitak.gov.tr