25. Ulusal Bilim Olimpiyatları ve 22. Ortaokul Bilim Olimpiyatları Ödülleri Sahiplerini Buldu

Mayıs Ayı içerisinde yapılan  25. Ulusal Bilim Olimpiyatları ve 22. Ortaokul Bilim Olimpiyatları Birinci Aşama Sınavına 2630’ı erkek öğrenci ile 2056’sı ise kız öğrencinin katıldığı toplam 4686 öğrenci başvurmuştur. Bu sınav sonucunda her bir dalda ortalama 50 kişi  toplamda 305 kişi yaz okuluna davet edildi. İki haftalık eğitimin ardından Aralık ayı içerisinde Birinci Aşama Sınavını geçen öğrenciler Ulusal madalyaların dağıtıldığı İkinci Aşama sınavına girdi.

25. Ulusal Bilim Olimpiyatları ve 22. Ortaokul Bilim Olimpiyatları İkinci Aşama Sınavı sonucunda Antalya’da düzenlenen Ödül Töreni’nde 6 dalda toplamda 21 Altın, 47 gümüş, 74 Bronz madalya hak eden öğrencilere verildi. Geleceğin bilim insanı adayı öğrencilerimizi tebrik ediyoruz. Yarışmalarımıza katılan tüm öğrencilerimize, ailelerine, öğretmenlerimize, başta Komite Başkanlarımız olmak üzere eğitimlerde görev alan tüm akademisyenlere teşekkür ediyoruz.

Madalya alan öğrencilerimiz eğitimlerinin devamında burs ve çeşitli oranlarda ödül ücreti almaya hak kazandı. Öğrencilerimizin başarılarının karşılığı olarak Ulusal ve Uluslararası madalya para ödülleri ve Lisans bursları, kazanılan madalya türlerine göre kademeli olarak yeniden düzenlendi.

Öncelikle, Ulusal madalya para ödülü önemli ölçüde arttırıldı. Altın madalya ödülü 5000TL, Gümüş madalya ödülü 4000 TL ve Bronz madalya ödülü 3000 TL’ye yükseltildi.

Uluslararası madalya kazananların para ödülü de güncellendi. Buna göre, Altın madalya alanlara 15.000 TL, Gümüş madalya alanlara 12.000 TL ve Bronz madalya alanlara ise 9.000 TL ödül verilecek.

Ayrıca, Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında altın madalya alanlardan puan sıralamasında dünya Birincisi, İkincisi ve Üçüncüsü olanlara 20.000 TL ilave para ödülü de verilecek.

Ulusal Bilim Olimpiyatlarında madalya kazanan öğrencilerin burslarında da önemli yenilikler yapıldı. Ayrıntılı bilgilere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

TÜBİTAK Ulusal Ortaokul Bilim Olimpiyatları Nedir?

Ortaokula devam etmekte olan öğrencileri matematik dalında çalışmalar yapmak üzere yönlendirmek, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda erken yaşlardan itibaren özel eğitim olanakları sağlayarak gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla her yıl ülke genelinde Ulusal Ortaokul Bilim Olimpiyatı düzenlenmektedir. 2018 yılı itibariyle bilgisayar dalında da başvurular alınacaktır.

Sınavlar iki aşamalı olarak yapılmakta olup Birinci Aşama Sınavı 28 il merkezi ile KKTC’de gerçekleştirilir. Birinci Aşama Sınavı sonunda belli bir başarı düzeyine ulaşan öğrenciler, İkinci Aşama Sınavı’na eşit şartlarda hazırlanmak üzere alanlarında uzman Akademisyenler tarafından eğitilecekleri Yaz Okulu’na davet edilirler. İkinci Aşama Sınavı’nın ardından dereceye giren öğrencilere altın, gümüş ve bronz madalyaları takdim edilir.

TÜBİTAK Ulusal Bilim Olimpiyatları Nedir? Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında ülkemizi temsil eden ekipler nasıl seçilir?

Ortaöğretim kurumlarına devam etmekte olan öğrencileri temel bilimlerde çalışmalar yapmak üzere teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bu alanlarda özel eğitim olanakları sağlamak yolu ile gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla Ulusal Bilim Olimpiyatları düzenlenmektedir.

Ulusal Bilim Olimpiyatları 2 aşamalı olarak 5 ayrı dalda (Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik, Bilgisayar) düzenlenmektedir.

Ulusal Bilim Olimpiyatları Birinci Aşama sınavına her ortaöğretim kurumu, okul yönetimince seçilen başarılı öğrenciler ile katılabilir. Birinci Aşama Sınavlarında genel değerlendirme sonunda başarılı görülen öğrenciler o yıl içinde yapılacak Yaz Okuluna ve ikinci aşama sınavlarına çağırılır.

İkinci Aşama Sınavları sonucunda ulusal madalyalar belirlenir. İkinci Aşama Sınavlarında belli bir başarı düzeyi gösteren öğrenciler eğitim amacıyla düzenlenen Kış Okulu ve Uluslararası Bilim Olimpiyatları Takım Seçme Sınavlarına davet edilirler. Bu sınavlar sonucunda Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda Türkiye’yi temsil edecek olimpiyat ekipleri belirlenmektedir.

Ödül alan öğrencilerin tam listesine ulaşmak için tıklayınız.