TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal Mezun Olduğu Lisede Öğrencilerle Buluştu

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal Eskişehir’de mezun olduğu okul olan Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne konuk oldu.

Doğup büyüdüğü şehirde, 1982 yılında, mezun olduğu Eskişehir Motor Teknik Lisesinde (Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi) öğrencilerle bir araya gelen TÜBİTAK Başkanı,  öğrencilere “Bilimin Işığında, Gençlerimiz ile Birlikte Çalışarak Birlikte Başaracağız” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

“Tam 40 yıl önce mezun olduğum okuluma geldiğim için hem heyecanımı hem de mutluluğumu ifade etmek istiyorum” diyen Mandal, “1982 yılında mezun olduğum okulumda, 40 yıl sonra yine aynı sıralarda bulunmaktan ve o hatıraları hatırlıyor olmaktan hem heyecan duyuyorum, hem de duygulanıyorum” diye konuştu.

“Yapabilmeliyim ve yapacağım inancı bugün için de geçerli”

Kendi kariyerinin satır başlarına değinerek, kariyer yolculuğunun başında olan gençlere gelecek planlarını oluşturma noktasında önemli tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Mandal, Eskişehir Odunpazarı’nda başlayan ve “Etki Odaklı Araştırma Kariyeri Yolculuğum” olarak nitelediği özgeçmişi üzerinden gençlerle tecrübelerini paylaştı. “İlk, orta ve lise öğrenimimde evime en yakın okullara gittim. Sizin hayat hikayenizden çok farklı bir hikayem olmadı.” diyen Mandal, “Üniversitedeki ilk yıllarımda ise ODTÜ’de yetkinliklerimin başarı için sınırlı olduğunu görmüştüm, çok çalışmam gerekiyordu. Çok çalıştım ve bir meslek lisesi mezunu olarak metalürji bölümünden 3. olarak mezun oldum. Bazen önünüzdeki engel kendiniz olursunuz çünkü siz başarısızlığı kabullenmek isterseniz başarısız olursunuz. O gün edindiğim tecrübe, o günkü yapabilmeliyim ve yapacağım inancı bugün için de geçerli.”  ifadelerini kullandı.

“Gelecek 10 yılın sorunlarına yönelik çözüm önerileri sizleri kuvvetli ve farklı kılacak”

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) 2021 yılı Küresel Risk Raporu'na atıfta bulunan Mandal, küresel risklerin çözümünde artarak önem kazanan Ar-Ge ve yeniliğin gerekliliğine değindi. Yakın geleceğin küresel sorunlarının karmaşık, dinamik ve değişken yapısına dikkat çeken Mandal  “Zor başlık demek size olan ihtiyaç demektir. Bir güçlük varsa çözmeye adayım diyebilmek için buradayız.” dedi.

Teknolojik ana eğilimler üzerinden gençlere yakın gelecek öngörülerinde bulunan TÜBİTAK Başkanı, gençlere; “Gelecek 10 yılın sorunlarına yönelik çözüm önerileri sizleri kuvvetli ve farklı kılacak. “ diye seslendi. İklim değişikliği ve küresel ısınmanın gelecekte en büyük zorluklardan biri olacağı ve gıdadan ulaşıma pek çok alanda değişimler getireceğini söyleyen Mandal, “İklim değişikliğinin etkilerinin hafifletilmesine yönelik ülkeler ve uluslararası kuruluşlar yeni düzenlemeler getirecek. Bu düzenlemelerin ülkemize üretim, tarım ve gıda, enerji, çevre alanlarında yansımaları olacak. Biz bunların seyircisi değiliz çözüm için varız ve çözüm ortağıyız.” diye konuştu.

Kolay ve sürdürülebilir enerji üretimi için bugün çalışmaya başlamamız gerekiyor”

Hidrojen teknolojileri, yeni nesil nükleer reaktörler, uçan rüzgar türbinleri, hava ile çalışan jeneratör gibi alternatiflerin ihtiyaç duyulan enerjiyi üretmede ön plana çıkacağını söyleyen Mandal “Kolay ve sürdürülebilir enerji üretimi için bugün, şimdi çalışmaya başlamamız gerekiyor” dedi.

Salgın hastalıklar, çevre ve biyoçeşitliliği etkileyecek faktörler gibi biyolojik tehdit risklerinin artacağının ancak aynı zamanda sağlık kapsamının da genişleyeceği söyleyen Mandal, “Bu genişlemenin tıbba yansımaları olarak Öngörücü Tıp, Önkesici/Koruyucu Tıp, Kişiselleştirilmiş Tıp, Katılımcı Tıp gibi kavramlar da yakın gelecekte hayatımızda olacak” değerlendirmesinde bulundu.  Geleneksel robot ya da bilinen bir canlı türü yerini alacak yeni bir programlanabilir yaşam formu olan ‘Yaşayan robotlar’ın hayatımızda yer alacağını ve insan vücudunda hastalıklı hücreler tedavi edileceğini, radyoaktif kirliliği tespit ve bertaraf eden bu yaşam formu ile okyanuslardaki plastik kirliliğinin temizleneceğini de sözlerine ekledi.

Gençlere;  Ar-Ge ve yenilik ekosisteminde TÜBİTAK'ın faaliyet alanlarına ilişkin bilgiler de veren Prof. Dr. Mandal, “Ülkemizin kritik ihtiyaçlarına cevap veren stratejik Ar-Ge projelerinin yürütüldüğü TÜBİTAK, ürün geliştiren değil teknoloji geliştiren bir kurum. Geliştirdiği birçok teknoloji ürünleşmiş durumda.” diye konuştu.

“Öğrencilerimizin bilimsel gelişimlerine katkıda bulunuyoruz”

TÜBİTAK’ın, Lise Araştırma Proje Yarışmaları ile gençlerin yanında olduğuna dikkat çeken Mandal, “Öğrencilerimizin öğrenimlerine devam ederken temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmasını teşvik ediyor, bilimsel gelişimlerine katkıda bulunuyoruz. Ülkemiz genelinde lise öğrencilerimiz temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında araştırma projelerini geliştirerek bilimsel çalışmalara teşvik ediliyor, tematik alanlara çözüm getiriyor” dedi. 53. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına 37 bin 283 öğrencinin 25 bin 95 proje başvurusu ile yarışmaya büyük ilgi gösterdiğini vurgulayan Mandal, ” 53. Lise öğrencileri araştırma projeleri yarışmasında 40 bine yakın öğrencimiz ben çözüm üretmek istiyorum diyor. Eğer siz de ‘Bir fikrim var’ diyorsanız sizlerin de gelecek yıl başvurmanızı bekliyoruz.” dedi.

Algoritma/mantıksal tasarım, malzeme ve nanoteknoloji, ekolojik denge, sağlık ve biyomedikal cihaz, doğal afetler, yenilenebilir enerji ve yapay zekâ tematik alanlarını da içeren toplam 43 güncel tematik konu olduğunu belirten TÜBİTAK Başkanı, 2022 Yılı Lise Proje Yarışmasında Bölge Değerlendirme Sonuçlarına göre Bursa Bölge Yarışmalarında ilk sırada Eskişehir okullarının yer aldığını hatırlatarak “Bölge aşamasında ödül alan Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi için Bu listede Eskişehir’den benim okulumun da yer almasından memnuniyet duyuyorum.” dedi.

53. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bursa Bölge Finalinde, geliştirdikleri yazılım ile Bölge üçüncüsü olan okulun Bilişim Teknolojileri Alanı öğrencileri ve danışman öğretmenlerini tebrik etti.

Ulusal Kutup Araştırmaları Programı lise öğrenimine devam etmekte olan öğrencilerin kutup bilimleri konusunda çalışma yapmaya teşvik edildiğini belirten Mandal, 2204 D - Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması için de “Sürdürülebilir geleceğimiz için lise öğrencilerimizin iklim değişikliği hakkında farkındalıklarını artırmayı, ülkemizdeki doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

Geleceğin teknolojilerini tasarlayan genç insan kaynağı için TEKNOFEST’in önemine değinen TÜBİTAK Başkanı, Liseler arası Efficiency Challenge elektrikli araç yarışlarında Görsel Tasarım Ödülü ile Tanıtım ve Yaygınlaştırma Teşvik Ödülü alan ESATAMAT takımını tebrik etti.

Sunumun ardından öğrencilerin sorularını yanıtlayan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a, okul kütüğünden sınıf arkadaşları ile 1982 yılına ait fotoğrafı ve okul kayıt belgeleri hediye edildi.

Mezun olduğu okulda, Motorlu Araçlar Teknoloji Alanı ve Zanaatkâr Koridorunu ziyaret eden TÜBİTAK Başkanı, 2021 yılında TEKNOFEST’te ESATAMAT aracıyla Efficiency Challenge elektrikli araç yarışlarında iki alanda ödül alan öğrencilerle bir araya geldi.

Prof. Dr. Mandal, Uçak Bakım Atölyesi ve Uçak Hangarında T41 uçağının motoruna takat verilmesi testini yaptı

Ardından, Eskişehir Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret eden Mandal, sunumda buluştuğu gençlere “Meslek liseli olmanın ne demek olduğunu anlatarak değil yaşayarak deneyimlemiş olduğum bir kariyerim var.” diye seslendi.

Uçak Bakım Alanı Atölyelerini gezen,  uçak malzeme ve yapıları atölyesindeki çalışmalara ilişkin bilgi alan Mandal, Uçak Bakım Atölyesi ve Uçak Hangarında T41 uçağının motor çalıştırma taskına katıldı. Motora takat verilmesi testini yaptı.

Pilot ekran sistemi, hız göstergesi irtifa, simülasyon çalışmalarının yapıldığı Dijital teknikleri atölyesi ile havacılık kulübü atölyesinde öğrencilerin çalışmalarını inceleyen Mandal, TEKNOFEST’TE bu yıl döner kanat, sabit kanat, serbest kategori, map robot olmak üzere dört kategoride katılacak olan Crew of Sky takımının üyesi öğrencilerle sohbet etti. İletişim teknolojileri alanı içerisinde yeni nesil endüstriyel tasarım atölyesinde insansı robot ve animasyon çalışmaları yürüten öğrencilerle ve Temel robotik atölyesi, Otonom araç ve yapay zeka atölyesi hayal eden, üreten, potansiyeli yüksek gençlerin heyecanına ortak oldu.

Prof. Dr. Mandal, Eskişehir programı kapsamında son olarak Özel Eskişehir OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileriyle bir araya geldi. Öğrencilerle birlikte sohbet eşliğinde öğle yemeği yiyen TÜBİTAK Başkanı, daha sonra gençlere bir sunum gerçekleştirdi. Sunum soru cevap ile sona erdi.

Sunumun ardından okulu gezen Mandal, sac kalıp atölyesi, İmalat işlemleri atölyesi, Temel mekanik atölyesi ve CNC işleme merkezi, endüstriyel otomasyon alanında öğrencilerin çalışmaları hakkında bilgi aldı; proje laboratuvarı ve robot atölyesinde genç beyinlerin tasarladığı ürünleri inceledi.