Geleceğin Teknoloji Yıldızları 27 İlde “Deneyap Türkiye” Heyecanı Yaşadı

Tekirdağ'dan Van'a, Hatay'dan Ordu'ya Türkiye’nin dört bir yanında Deneyap Türkiye heyecanı yaşandı. Milli Teknoloji Hamlesinin itici gücünü oluşturacak, teknoloji üretme yetkinliği yüksek gençler, 12-13 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilen Deneyap Türkiye Uygulama Sınavında ana teması rüzgâr enerjisi ile elektrik enerjisi üretimi olan proje tasarımlarıyla yarıştı.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın ortak çalışması sonucu 81 ilde 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi Projesi hedefiyle atılan adımların 3. fazı kapsamında, 27 ilde henüz eğitime başlanmamış 36 Deneyap Teknoloji Atölyesinde eğitim alacak öğrenciler, 27 ildeki 33 merkezde sınava katıldı.

Bilim ve teknolojiyle Türkiye'nin geleceğine yön vermek isteyen gençler, hafta sonu Deneyap Teknoloji Atölyeleri Uygulama Sınavındaydı

Ankara, Aksaray, Aydın, Balıkesir, Batman, Bingöl, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Giresun, Hatay, İstanbul, Karaman, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Mardin, Mersin, Ordu, Sivas, Şırnak, Tekirdağ ve Van olmak üzere 27 ilde faaliyete geçecek 36 Deneyap Teknoloji Atölyesinde 4357’ü lise ve 7169’u ortaokul düzeyinde olmak üzere toplam 11.526 öğrenci, sürdürülebilir bir gelecek için yenilikçi tasarımlarını sergiledi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal; Batman, Diyarbakır ve Mardin’de gençlerin heyecanına ortak oldu

Ortaokul grubu öğrencileri için 12 Şubat, lise grubu öğrencileri için 13 Şubat günü gerçekleştirilen uygulama sınavlarında, Türkiye'nin geleceğine katkıda bulunacak gençler, yenilenebilir enerji kaynaklarından birisi olan rüzgâr enerjisini kullanarak elektrik enerjisi üretecek tasarımlarını tanıtırken TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da gençlerin bu heyecanına ortak oldu. Prof. Dr. Mandal; Batman Diyarbakır ve Mardin’de gerçekleştirilen Deneyap Türkiye uygulama sınavlarında gençlerle bir araya geldi.

İlk olarak Batman'da Deneyap uygulama sınavının yapıldığı Batman Gençlik Merkezi Spor Salonu’nu ziyaret eden TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal; Vali Hulusi Şahin ve Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir’in de katıldığı ziyarette öğrencilerle sohbet etti ve projeleri inceledi.

“Özgüveni yüksek gençlerimizin neler yapabileceğini gördük"

Deneyap Türkiye Atölyelerinin, Türkiye'nin teknolojiyi ithal eden değil tasarlayan, geliştiren, üreten ve tüm dünyaya sunan bir ülke olma çalışmalarının bir parçası olduğunu belirten Mandal, “Özgüvenleri yüksek, heyecanlı ama aynı zamanda da sorumluluk içerisinde olan gençlerimizin, neler yapabileceğini gördük. Bu süreç 2018 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan 81 ilimizde 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi projesinin 3. ayağı. Tüm dünyaya ve insanlığa teknoloji geliştiren bir ülke olma noktasındaki çabalarımızın bir parçası.” dedi.

“Gençlerimiz, teknolojinin farklı alanlarında Türkiye’nin kendine yetebilecek güçte olduğunu gösteriyor”

Bu öğrencilerimiz 3 yıl boyunca Robotik Kodlama, Nanoteknoloji, Biyoteknoloji, Enerji Teknolojileri, Siber Teknolojiler gibi birçok alanda ücretsiz eğitim alacaklar. Bugün için baktığımızda artık Türkiye nasıl savunma sanayiinde kendini kendi kendine yeten bir ülke haline geldiyse diğer teknolojilerde de bunu yapabilecek bir güçte. Bunu gösteren en büyük örneklerden bir tanesi bu öğrencilerimiz.” diye konuştu.

Prof. Dr. Hasan Mandal, Batman Kitap Okuma Noktası’nın açılışını yaptı

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal, Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde gençlerin TÜBİTAK kitapları da dahil bilgiye ücretsiz erişim sağlayacakları Batman Kitap Okuma Noktası’nın açılış programına da katıldı. Batman Valisi Hulusi Şahin ve Batman İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran ile birlikte gerçekleştirilen açılışta Prof. Dr. Mandal, Batman’da 236 okula TÜBİTAK yayınlarından çıkan yaklaşık 75 bin kitabın kazandırıldığını belirtti.

Projenin salgına rağmen başarıyla gerçekleştirildiğini vurgulayan Mandal, "Proje ile kitapları çocuklarımızın ayaklarına getirelim, her okulumuza bir TÜBİTAK kütüphanesi kuralım dedik." ifadesini kullandı.

Başkan Mandal’ın bir diğer durağı Diyarbakır Deneyap uygulama sınavları oldu

Diyarbakır’da da Deneyap uygulama sınavında gençlerle bir araya gelen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Bağlar Gençlik Merkezi’nde 6 yıldır devam eden “Kod adı 2023 projesi” kapsamında bilim ve teknoloji alanında farklı eğitimler alarak kendi yaptıkları icatları sergileme fırsatı bulan gençlerin çalışmalarını da inceledi.

Başkan Mandal Deneyap sınavlarının ikinci gününde Mardinli gençlerle buluştu

Deneyap Türkiye uygulama sınavının ikinci gününde TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal Mardin’deydi. İlk olarak Mardin Valisi Mahmut Demirtaş’ı makamında ziyaret eden Başkan Mandal, daha sonra Vali Demirtaş ile Mardin Gençlik Merkezi’nde geleceğin teknoloji yıldızlarının sınav heyecanına tanık oldu.

Sınavda başarı sağlayan öğrenciler, Deneyap Teknoloji Atölyelerine kabul edilerek, hedeflerine bir adım daha yaklaşacak

Deneyap Teknoloji Atölyelerinde Öğrenci Seçme Sınavı’nın ilk aşaması olan e-sınav, 3. faz kapsamındaki 27 il 55 merkezde 11 – 31 Ekim 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş, 79.000 başvuru yapılan ilk sınavı başarı ile tamamlayan öğrenciler 2. aşama olan uygulama sınavına girmeye kazanmıştı. Sürecin sonucunda adayların e- sınav sonuçlarının %70’i ve uygulama sınavı sonuçlarının %30’ u alınarak 27 ilimizde Deneyap Teknoloji Atölyelerine toplamda 4380 öğrenci seçilmiş olacak. Sınavda başarı sağlayan öğrenciler, Deneyap Teknoloji Atölyelerine kabul edilerek, geleceğin teknoloji yıldızı olma hedefine bir adım daha yaklaşacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın ortak çalışması sonucu başlatılan proje ile Türkiye çapında 81 ilde Deneyap Atölyeleri kurulacak.

Deneyap Türkiye Atölyeleri 81 ilde Kurulacak

Robotik Kodlama’dan Uzay Teknolojilerine… gelecek Deneyap Türkiye Atölyelerinde tasarlanıyor

Deneyap Teknoloji Atölyelerinin eğitim modeli, iki yaş grubundaki öğrencilerin girişimcilik, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, karmaşık problemleri çözme, etkili iletişim ve takım çalışması gibi becerileri kazanmalarına yönelik tasarlanmıştır. Atölyelerde ortaokul ve liseye başlangıç çağındaki gençler, Tasarım ve Üretim, Robotik ve Kodlama, Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti, Nanoteknoloji ve Malzeme Bilimi, Havacılık ve Uzay Teknolojileri gibi toplam 11 başlıkta 36 ay süreli ücretsiz eğitimler almaktadır.  Bu sayede gençler 3 yıllık bu süreçte temel teknoloji yetkinlikleri kazanma, özel ilgi alanlarına odaklanma ve proje üretme kabiliyeti elde etmektedir.